Una parada de llibres a l’edició d’estiu de Sant Jordi celebrada el juliol del 2020. Foto: ACN

Quan parlem de Sant Jordi, a tots ens venen al cap imatges de carrers plens de gent que s’aglomera a les parades de llibres i roses. Imatges d’una jornada carregada d’activitats i d’un ambient que omple les ciutats de caliu. Però aquest any no serà del tot així. La pandèmia ens farà viure una diada a mig gas en el segon Sant Jordi en companyia de la Covid-19. Una diada amb la vista posada en la normativa de prevenció anticovid i en la qual establiments, ajuntaments, entitats i ciutadans hauran d’acollir-se a les restriccions sociosanitàries marcades pel Procicat. Un Sant Jordi diferent, amb prudència i seguretat.

LLIBRES I RESTRICCIONS
Si alguna cosa serà protagonista el dia de la rosa i el llibre, doncs, seran les restriccions. Tant llibreries com floristeries tornen a vendre a peu de carrer i, tot i que hi haurà parades, n’hi haurà menys i més repartides per evitar aglomeracions en un únic espai. Per aquest motiu, i tenint en compte les limitacions d’aforament del 50% a l’interior dels establiments, en algunes poblacions de la comarca s’han instal·lat les parades un dia abans. De fet, ahir 22 d’abril, Granollers ja feia olor de Sant Jordi amb alguns estands muntats a les portes de les llibreries, amb tanques per controlar cues i amb circuits molt marcats.

D’altra banda, els programes d’activitats culturals també s’han volgut recuperar i ho han fet adaptant-se a la nova situació, amb controls d’aforament, venda d’entrades anticipada i actes virtuals on la gent podrà participar de manera interactiva.

ES LLEGEIX MÉS QUE MAI
Sant Jordi és un dels pilars que sustenta moltes llibreries al llarg de l’any i el fet que la pandèmia no els permetés celebrar-lo l’abril del 2020 els ha passat factura. Però, si algun efecte positiu ha tingut la Covid-19 sobre el sector del llibre, és que ara es llegeix més que mai. Segons un estudi de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, el temps dedicat a la lectura ha augmentat un 51% al llarg de la pandèmia. I és que llegir és una de les activitats més comunes per cuidar la salut mental i el benestar emocional. Així ho confirma també Eva Portell, presidenta de la societat cooperativa La Gralla, una de les llibreries amb més renom de Granollers. “Ha estat un any bo. La gent llegeix més perquè s’ha quedat sense moltes activitats d’oci”, diu Portell. Tot i que el seu establiment va romandre tancat durant dos mesos, “ha crescut molt la venda de llibres”, diu, especialment via internet.

UNA DIADA DILUÏDA
Un dels motius pel qual aquest Sant Jordi serà tan atípic és que la diada ja va començar fa uns dies i encara s’allargarà tot el cap de setmana. No es concentrarà tot el dia 23 com es feia abans. “Les compres s’han diluït molt al llarg d’aquesta setmana i de l’anterior. La gent no està esperant-se al dia de Sant Jordi ni als dies anteriors com feien abans per por a cues o confinaments”, afirma Portell. Això mateix és el que es nota al telèfon de la llibreria l’Illa, de Mollet, que durant tota aquesta setmana prèvia ha quedat saturat pel volum de feina que tenen en la segona diada que passarem amb mascareta.

Una diada plena d’activitats literàries i culturals

Els municipis del Vallès Oriental ofereixen aquest 23 d’abril i els pròxims dies una àmplia agenda d’activitats. El més destacat de la jornada, a Granollers, serà la tradicional lectura popular de poemes a la Sala Tarafa, el concurs de relats de la Roca Umbert i el concert de Sant Jordi demà dissabte 24 d’abril al Casino. Així mateix, l’endemà diumenge es representarà al Teatre Auditori la llegenda de Sant Jordi adaptada per a infants.

A Mollet l’aposta serà variada. Tallers literaris a través d’Instagram, un espectacle poètic amb inscripció prèvia a la terrassa del Museu i un concert amb ball de sardanes al Mercat Vell.

Parets, per la seva banda, farà diumenge un espectacle musical a Can Rajoler, a banda de la representació amb titelles que la biblioteca emetrà aquest divendres per YouTube.

Una altra proposta comuna a diversos municipis és la tornada del DeixaLlibres, una iniciativa que pretén recuperar llibres usats a la xarxa de deixalleries comarcals fins aquest diumenge 25 d’abril.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram