Les restes són importants per conèixer la història i l’evolució del municipi.

Una via romana del segle I d.C. en òptim estat de conservació i part d’un grup de cases dels segles XVI i XVII. Això és el que s’ha trobat a la Garriga gràcies a les polèmiques obres de rehabilitació del centre històric. També s’ha recuperat ceràmica, monedes, vidre i utensilis diversos.

Les troballes s’han fet en dues zones. A la plaça de l’Església han estat localitzades restes de fonaments i murs de les cases del nucli originari del poble (d’entre els segles XVI i XVII) –tot i que algunes restes podrien ser anteriors–, que va estar aixecat fins a finals del segle XIX, quan es van enderrocar; també el motlle d’una campana. I a la plaça de Can Dachs, ha aparegut un tram de via romana d’aproximadament el segle I, que demostraria que la Garriga va tenir en aquella època més pes del que es pensava.

Fins ara, al municipi només hi havia evidències de l’època romana a Can Tarrés (al sud) i a Can Noguera (al nord), però no al nucli històric. A partir de la troballa d’aquestes restes, s’ha pogut determinar que al centre hi havia un assentament romà important que controlava el pas de la via –que es creu que unia Barcelona i Vic– i que, fins i tot, aprofitava els brolladors d’aigua termal.

No es descarta que el vial ro­mà continuï encara entre 15 o 20 metres més del que ara s’ha descobert i que, en cas de continuar excavant a la zona, es facin noves descobertes.

Les troballes han estat senyalitzades, catalogades i protegides amb materials especials. Les restes extretes seguiran sent estudiades pels arqueòlegs i posteriorment formaran part de l’Arxiu Ar­queològic de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram