Peces recuperades durant l’operació policial. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han aconseguit recuperar recentment diferents peces espoliades de jaciments arqueològics dels Vallès Oriental.

Concretament, segons va informar el Contrapunt, les peces són del turó de Castellruf, de Santa Maria de Martorelles, on hi ha les restes d’un dolmen, un vilatge ibèric i un castell del segle XI; del turó de Gallemí, també a Santa Maria de Martorelles; el turó de Penjabocs, de Sant Fost, on hi havia restes d’un poblat iber i a Sant Cebrià de Cabanyes, també de Sant Fost, on hi ha una ermita romànica del segle XII. Per últim, també s’han recuperat peces del turó de Sant Miquel, situat entre Montornès i Vallromanes, on hi ha un assentament ibèric i les restes d’un castell on s’estan fent excavacions per tal que més endavant pugui ser un espai de visita.

La localització d’aquestes restes es remunta a l’agost de l’any passat, quan els Mossos d’Esquadra van detenir dos germans del poble d’Amer, a la comarca de la Selva, per ser els presumptes responsables de l’espoli de 20.000 peces arqueològiques i paleontològiques. Durant la primera inspecció a la casa dels germans, els Mossos d’Esquadra ja es van endur algunes peces espoliades, material que feien servir per fabricar falsificacions que posteriorment venien i arxius informàtics amb imatges de l’espoli que cometien als jaciments. Uns mesos més tard, en una nova entrada a la casa, els especialistes de Cultura van trobar una quantitat de material espoliat mai vista.

Segons han explicat els Mossos d’Esquadra en un comunicat, les comarques més afectades per aquest espoli a gran escala són el Pallars Jussà i l’Alt Urgell, pel que fa a patrimoni paleontològic, i la Selva, la Garrotxa, Osona i el Gironès, on cal afegir peces arqueològiques a les paleontològiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram