La residència El Racó és una de les que ha denunciat falta de suport. Foto: Residència El Racó

“El meu pare és a la residència El Racó de Sant Fost i necessito ajuda”. Així començava el correu electrònic de la Montserrat. Ella és una de les moltes filles i familiars que està malvivint aquests dies i només fa que patir pels avis que hi ha ingressats en aquest centre privat residencial de Sant Fost. Actualment, a la residència s’ha confirmat un cas de coronavirus i hi ha 10 ancians amb simptomatologia afina al virus, com és la diarrea.

La Montserrat explica que des del centre encara no poden fer les proves als avis per falta de tests i que, actualment, el personal treballa a marxes forçades perquè “tenen 17 treballadors de baixa i en actiu només hi ha 12 persones a càrrec d’unes 100 persones grans”.

El passat divendres 3 d’abril informaven des de la residència de la situació de precarietat en la qual es troben. Algunes de les frases del correu enviat als familiars deixaven clar la manca de suport, gestió i previsió que han rebut les residències per part d’institucions superiors. “Seguim treballant a cegues” o “donades les circumstàncies i que cap residència ha disposat de mitjans per evitar els primers contagis, ens acollirem a una simptomatologia que segons els experts…” en són només alguns exemples. L’organització de la residència també ha explicat als familiars que, durant aquests dies, mouran els avis d’habitacions per tal d’aïllar al màxim els malalts i intentar mantenir la salut dels sans.

El Departament d’Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat ha llançat recentment una crida urgent a tots aquells professionals en la cura i atenció de persones de la tercera edat –o bé els que no tinguin titulació però sí voluntat de col·laborar en la seva cura– perquè, davant la situació d’emergència, es dirigeixin a ells per a reforçar els equips que treballen en les residències.

La urgència és deguda a les baixes entre els professionals que treballen als centres geriàtrics i les necessitats creixents en aquests centres. Segons xifres recents, 3.702 dels més de 75.000 treballadors, cosa que representa un 5%, estan aïllats o tenen símptomes de coronavirus. Segons el secretari d’Assumptes Socials i Famílies, Francesc Iglesies, “la principal dificultat que tenim són les baixes i necessitem reforçar els equips”.