La situació dels CAPs vallesans preocupa el teixit social organitzat i els pacients. Foto: Antonio López

“Amb això de la Covid-19 sembla que s’hagin oblidat de les altres malalties i que tothom qui no tingui coronavirus ja no tingui prioritat mèdica”, afirma la Cristina, una molletana que se sent desatesa pel CAP Plana Lledó de la seva ciutat, on li estan prorrogant les visites d’una radiografia de maluc i d’una intervenció que necessita per tornar a la feina i a fer vida normal.

Ella és una de la vuitantena de vallesans que s’han posat en contacte amb Línia Vallès per queixar-se del mal funcionament i de “l’abandonament” que reben per part dels CAPs des de l’inici de la pandèmia. “Com poden diagnosticar-nos per telèfon o per fotografia?”, “m’he passat dies trucant sense que em responguin” o “hi haurà gent que es mor sense arribar a ser atesa?” són algunes de les qüestions que comparteixen els veïns de la comarca.

En el cas del Fabio, un veí de Granollers, la saturació del CAP Sant Miquel ha provocat que ell torni a treballar amb una lesió greu al genoll. “Soc guàrdia de seguretat i treballo 12 hores de peu. Totes les peticions de baixa m’han arribat amb retard i cada cop m’ha visitat un professional diferent. És per això que la meva petició de consulta amb el traumatòleg no ha quedat ben registrada i ara fins al març no tindré hora”, detalla el Fabio a Línia Vallès.

Una veïna de Llinars també lamenta que va trucar al CAP de la seva població perquè el seu fill tenia febre i li van dir que no li portés, ja que posava “en risc” tothom. “Dona-li el que tu creguis, és el teu fill”, assegura que van contestar-li quan va demanar què podia fer. Un altre vallesà, que pateix una malaltia crònica, s’entristeix perquè durant el confinament va deixar de rebre el seu tractament mèdic i ara, amb “el col·lapse que hi ha a la sanitat”, encara no ha recuperat la regularitat de les visites.

MOBILITZACIONS EN MARXA
Des de l’Associació de Veïns de La Torreta (Cardedeu) destaquen a Línia Vallès que ja han emprès mobilitzacions per evitar que, “amb l’excusa de la Covid-19, tanquin indefinidament el CAP La Torreta”. Actualment, aquest centre d’atenció primària està tancat i els veïns de la zona es veuen obligats a desplaçar-se més de 4 quilòmetres per rebre assistència mèdica presencial.

És per això que la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès i la Marea Blanca han preparat una proposta de moció adreçada a tots els ajuntaments vallesans en la qual s’insta aquestes institucions a lluitar per una sanitat primària digna.

El portaveu d’aquesta plataforma, Antonio López, afirma a Línia Vallès que des de les retallades del 2008 l’atenció primària a Catalunya s’ha anat degradant a passos agegantats. “S’han perdut més de 3.000 professionals i molta inversió econòmica”, remarca López.

El portaveu afegeix que amb la Covid-19 la situació de precarietat ha crescut desmesuradament. “No hi ha atenció presencial. La gent ha perdut els seus metges de referència i cada cop és visitada per un professional diferent. Els veïns poden passar-se dies per contactar amb els CAPs perquè tenen les línies telefòniques satures i, per això, acaben anant d’urgències a l’hospital. Han començat a tancar CAPs, a reduir les hores de consultes i a eliminar especialitats”, detalla López, fent referència a la notícia sobre la concentració de totes les consultes pediàtriques de Mollet al CAP Plana Lledó o al tancament d’un CAP de Santa Perpètua.

Des de la Direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord remarquen a Línia Vallès que la Generalitat ja ha presentat un pla de 300 milions fins al 2022 per enfortir els ambulatoris. Sigui com sigui, de moment els vallesans segueixen penjats al telèfon esperant respostes mèdiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram