El Sumi durant una sessió a la residència Pedra Serrada. Foto: Protectora de Parets

Sembla un dia qualsevol a la residència Pedra Serrada de Parets però estan a punt d’arribar uns terapeutes molt especials. Són la Neu, la Selaia i el Sumi, tres gossos de l’Associació Protectora d’Animals de Parets que es reuneixen dos cops a la setmana amb els avis i àvies del centre per compartir somriures, jocs i molta complicitat.

“Quan passem per davant de la porta, els gossos ja s’aturen i volen entrar”. Amb aquestes paraules explica una de les voluntàries de la Protectora de Parets, Marta Cidoncha, el vincle que creen els animals amb els usuaris de la residència. Un cop a dins del centre, l’educador social de l’equipament, Ignasi Drudis, acompanya una desena d’avis i àvies a una sala on els esperen la Neu, el Sumi i la Selaia. “És una de les seves activitats preferides perquè els recorda els animals que han tingut al llarg de la seva vida”, concreta Drudis.

COMPLICITAT I JOCS
Després de saludar els seus amics de quatre potes, l’educador social i les voluntàries de la Protectora de Parets proposen diferents activitats com jocs en grup o en parella, classes d’ensinistrament caní amb ordres bàsiques o, simplement, pentinar o acariciar els animals. “No són gossos de teràpia i per tant no tenen unes funcions específiques assignades, però sí que han de reunir uns requisits mínims com tenir un caràcter sociable i poc reactiu”, apunta la secretària de la Protectora de Parets, Lídia Camps.

A partir del moment en què avis i gossos entren en contacte, comença la màgia. Segons Drudis, algunes persones que tenen problemes de memòria poden recordar perfectament el nom dels animals i altres, amb un caràcter tancat, no deixen de riure i parlar durant la sessió. “De vegades és més fàcil connectar amb els animals que entre els humans perquè els gossos no et jutgen”, explica Camps.

Cidoncha afegeix que aquest fet propicia un ambient “de felicitat i amor” entre els participants de l’activitat. “Fins i tot ens animem a cantar una cançó entre tots mentre seguim jugant amb els gossos”, conclou.

 

“El contacte amb els gossos
té beneficis físics i emocionals”

Més enllà de ser una de les activitats més populars entre els avis i àvies de la residència Pedra Serrada de Parets, l’educador social del centre, Ignasi Drudis, assegura que el contacte amb els gossos aporta als usuaris beneficis físics i emocionals.

“Els avis i àvies canvien la cara quan veuen els animals. A alguns els desperten records dels gossos que tenien i altres comencen a parlar i a obrir-se d’una manera molt natural amb les persones del seu voltant”, concreta Drudis. D’altra banda, les sessions afavoreixen el treball de la memòria i, també, l’exercici físic dins de la dinàmica de jocs que comparteixen amb els gossos.

A més, aquesta activitat facilita la creació d’un vincle especial tant per part dels animals com dels avis i àvies. “Hi ha una usuària que és pràcticament cega i normalment no vol participar en les activitats que fem al centre. Però quan arriben els gossos canvia totalment perquè els reconeix sense necessitat de veure’ls i juga de manera activa amb ells”, explica Drudis.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram