El consistori denuncia el caràcter abusiu de l’index hipotecari. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Parets ha presentat aquesta setmana una queixa a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per l’Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH). El document denuncia que les entitats que van vendre hipoteques amb IRPH “no van informar els seus clients de l’alt risc econòmic de contractar-les” i critica “les conseqüències d’aquest índex abusiu i influenciat per les entitats financeres”.

Aquest índex és similar a les clàusules terra, segons alguns experts, i obliga el client a fer una major despesa. L’escrit denuncia la “publicitat enganyosa” de les entitats, quan en un principi va ser venut com un índex més beneficiós que l’Euríbor.

ESPERANT EUROPA
Jordi Vallecillos, afectat per l’IRPH i veí de Parets, fa anys que lluita per aconseguir una sentència contra aquest índex i és l’impulsor de la denúncia. “Ho he intentat de totes les maneres, ara espero que amb el suport de l’Ajuntament ho aconseguim. És l’última alternativa”, explica a Línia Vallès.

En tot cas, l’esperança és a Brussel·les, on el Tribunal de Justícia de la Unió Europea dictarà sentència el pròxim 10 de setembre sobre el possible contingut abusiu de l’IRPH, i si la CNMC dona la raó a Vallecillos això podria influir en la decisió.

En tot cas, l’afectat veu complicat que tot plegat prosper dins de l’estat. “El Tribunal Suprem ja ens va tombar una proposta anterior, ni tan sols ho van voler investigar”, explica. Amb el consistori darrere, gastarà la darrera bala de la seva batalla contra l’IRPH.