Colomé (JxCat) serà president els dos primers anys. Foto: Aj. Les Franqueses

Francesc Colomé, alcalde de Les Franqueses i candidat de JxCat a la presidència del Consell Comarcal del Vallès Oriental, serà escollit demà president de la institució supramunicipal durant els dos primers anys de mandat. Els dos restants els ocuparà Emilio Cordero del PSC, segons ho determina el preacord al qual van arribar JxCat, el PSC i En Comú Guanyem dimarts a la nit. La Sala Tarafa de Granollers veurà com no és ni la primera (ERC) ni la segona força (PSC) al Consell qui ocuparà el lloc de màxima responsabilitat a l’organisme. Amb aquest acord de govern, el tripartit suma 19 escons de 33.

Esquerra Republicana es queda així a les portes de revalidar la presidència -i el suport de JxCat-, que fins ara tenia David Ricart i que Marc Candela aspirava amb molta claredat a tornar a mantenir per als republicans. De fet, des de JxCat asseguren que també van escoltar una oferta de pacte amb ERC, però finalment es van decantar per l’opció dels socialistes i els comuns. D’aquesta manera, serà el primer cop des de 1992 que l’espai polític de Convergència, ara sota la marca de JxCat, arriba a la presidència de l’ens públic.

El nou pacte de govern s’ha marcat com a màximes prioritats la reclamació a les administracions d’un correcte finançament de la institució i del territori, i la reorganització del Consorci de Residus, presidit pel PSC.

“PERILLA L’EQUILIBRI”
Per a ERC, aquest pacte “posa en perill l’equilibri polític i institucional” a la comarca. Els republicans asseguren que JxCat ha acceptat una oferta socialista molt pitjor que la que oferien ells mateixos. La conclusió d’ERC és que JxCat “ha pensat més en com ordir una revenja o com ocupar cadires que no pas en la comarca o el país”. Es preveu una investidura tensa.