“El gènere no està inclòs en el currículum de les escoles i dels instituts, però els centres tenen un paper molt important a l’hora d’inculcar valors als joves, i acostumen a donar una visió heteronormativa i reproductiva”. Són paraules a Línia Vallès de Míriam Solà, membre de la Fundació Surt i coordinadora del servei de diversitat afectiva i sexual que hi ha implementat a Montornès des de l’estiu.

Aquest consistori va engegar a mitjans de l’any passat el servei per a la diversitat afectiva i sexual amb l’objectiu de promoure els drets de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI), i un dels focus principals d’atenció són els joves i adolescents del municipi. Per això, Solà i Oriol Barnet, responsable del projecte PIDCES (Punt d’Informació i Difusió als centres d’educació secundària), han visitat en les darreres setmanes els dos instituts montornesencs per fer una primera aproximació als adolescents durant les hores del pati. Allà han repartit fulletons i han presentat el servei a aquells alumnes que s’hi han volgut apropar.

El següent pas serà anar a les tutories obligatòries del curs, on ja faran activitats amb tots els estudiants d’ESO i batxillerat. En experiències amb sessions realitzades en instituts d’altres municipis, Solà explica que a diferència del que segurament passaria fa deu anys, “gairebé tothom sap què volen dir les sigles LGTBI”. També afirma que els adolescents “es prenen les sessions amb serietat i normalment no ho aprofiten per fer bromes, tot i que hi ha grups per a tot”. Però sí que destaca que sovint es troba joves LGTBI “que mai no han sentit a parlar al col·legi de la seva identitat”. I això passa en un moment de la vida ple de dubtes, a l’adolescència, tenint en compte que “fins als setze anys normalment no es té la identitat molt consolidada”.

LGTBIFÒBIA
La principal preocupació dels serveis LGTBI en relació als instituts, segons Solà, és el bullying, que en aquest cas s’anomena LGTBIfòbia, i que pot anar des d’agressions greus fins a assetjament, insults o bromes. De fet, la coordinadora del servei assegura que “bona part de les persones LGTBI han viscut agressions físiques o verbals”.

Tanmateix, les sessions que fan als instituts normalment no serveixen per detectar aquests actes d’odi, violència o discriminació, “ja que a l’aula -en les estones que duren les activitats del servei- no hi ha la confiança suficient per plantejar si hi ha aquesta mena de problemes”, comenta Solà. El que pretenen és que les persones del col·lectiu LGTBI els coneguin i sàpiguen que els oferiran suport sempre que ho necessitin.

Una ajuda que pot anar des de la consulta de dubtes fins al suport psicològic, i de la qual també es poden beneficiar les persones transsexuals, per exemple, per canviar el nom a la targeta sanitària, o les dones homosexuals en qüestions de reproducció assistida. Tanmateix, als serveis LGTBI primen les actuacions davant agressions, també amb la tramitació de denúncies. Una xacra social que amb la promoció de serveis com el que impulsa l’Ajuntament de Montornès segur que progressivament anirà minvant.

 

Montornès, pioner en
aplicar la llei del Parlament

Més enllà del servei de suport LGTBI, Montornès és un poble implicat en aquesta causa. Així ho demostra el fet que l’any 2014 es va convertir en el primer municipi català que va aplicar la llei aprovada al Parlament de Catalunya per garantir els drets de persones gais i lesbianes i per erradicar l’homofòbia.

Entre altres punts, aquesta llei “promou la supressió d’estereotips que afecten la imatge de les persones LGBTI”, considera que l’educació ha de “potenciar la igualtat d’oportunitats i l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de sexe” i determina que “el sistema sanitari de Catalunya ha de tenir en compte les necessitats de les persones LGBTI, i ha de garantir-los el dret a rebre l’atenció sanitària i a gaudir dels serveis de salut en condicions d’igualtat”.

Des d’aleshores, el Ple municipal ha aprovat un acord per a la defensa i el foment de les llibertats i els drets de les persones LGTBI, l’Ajuntament ha creat un protocol amb les entitats Tolerància Zero contra la Violència Masclista i ha posat en marxa la Taula per la Igualtat de Montornès, on participen col·lectius i agents socioculturals del poble. L’últim pas fet és la incorporació del servei per a la diversitat afectiva i sexual, que té el punt d’atenció a l’Oficina del Barri (carrer Hermanas de la Virgen Niña, a Montornès Nord).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram