Montserrat Sanmartí i Albert Bastida al despatx de l’alcaldia de Sant Fost. Foto: Albert Alexandre

L’aventura d’ERC a l’alcaldia de Sant Fost ha durat poc. Després d’unir-se amb Junts en un mateix partit, després de pactar una investidura amb la regidora trànsfuga del PSC i amb els comuns, i després de gestionar l’inici de la crisi de la Covid-19 al municipi, els de Carles Miquel han hagut d’entregar, aquest dimarts 30 de març, la vara d’alcalde a Montserrat Sanmartí.

Ho han fet en una sessió de moció de censura a la santfostenca: no exempta de tensió. A les 12 del migdia l’Ajuntament, sense públic per motius sanitaris, acollia la tornada a l’alcaldia de Montserrat Sanmartí després que el 2019 li fos arravatada tot i haver guanyat les eleccions amb Independents Units per Sant Fost (IUSF). El partit municipalista haurà passat dos anys fora del govern municipal i ara recupera el poder que ha ostentat en les dues darreres dècades. Una travessia pel desert que segons el partit, “ha servit per reflexionar”.

En la sessió plenària, la primera a intervenir ha estat la mateixa Sanmartí. Amb un discurs implacable, amb el tarannà combatiu que la caracteritza, ha acusat el fins ara alcalde Carles Miquel de governar d’esquena al poble. “No ha sortit del seu despatx en mesos”, ha dit la nova alcaldessa. “Hem assistit a la degradació del nostre poble amb un alcalde més preocupat per Twitter i un govern només interessat en les declaracions grandiloqüents i en governar per decret”, ha afegit Sanmartí. Ha estat el mateix to que ha utilitzat Juan Francisco Fernández, portaveu d’IUSF, que ha titllat el govern d’ERC d’executiu “de l’odi”.

Al mateix temps, Sanmartí ha mostrat la seva mà estesa als seus socis de govern, els comuns d’Albert Bastida. “Totes les persones que formem part de la moció tenim la consciència que juntes ho podrem fer molt millor i que trepitjarem el carrer”, ha explicat la d’IUSF. Durant tota la sessió s’ha pogut veure la bona entesa de Sanmartí amb el regidor del partit lila, que serà el primer tinent alcalde, i seguirà ocupant-se de les àrees que ja tenia en el nou govern. La nova alcaldessa no ha escatimat en elogis cap al seu soci inesperat de govern.

MIQUEL ADMET ERRORS
Per la seva banda, un Carles Miquel visiblement emocionat, ha fet un discurs poc bel·ligerant. En la seva intervenció ha al·ludit constantment a la pandèmia i a les dificultats de gestió que la crisi sanitària ha suposat. Tot i això, també ha tingut retrets cap als comuns. “Anys enrere mai m’hauria imaginat implicat en la vida municipal”, ha dit Miquel. “Hem tingut un soci de govern que ha entès que en política les coses només poden ser blanques o negres”, ha afegit l’exalcalde al mateix temps que reconeixia els errors que la seva formació ha comès durant el mandat de 21 mesos. “Hem comès errors, som persones i ens equivoquem”, ha dit. “Ens tocarà seguir treballant com fins ara, ho hem fet bé, ho estem fent bé i ho seguirem fent millor”, ha sentenciat.

Finalment ha intervingut Albert Bastida. Segons el mateix regidor de Sant Fost en Comú, les pressions que ha rebut des que es va conèixer la moció de censura “han travessat línies vermelles”. Es referia a missatges de mòbil anònims insultant-lo. És per això que en la seva intervenció ha estat dur amb Carles Miquel. “Vostè no ha entès què significa governar en coalició. Això significa compartir decisions”, ha afirmat Bastida per recalcar que el d’ERC “ha governat pels seus votants”. Per últim, Bastida també s’ha mostrat proper amb Sanmartí i IUSF. “Avui conformem una nova majoria que reverteixi aquesta ingovernabilitat”, ha assenyalat.

A les portes del consistori esperaven seguidors de les diferents sensibilitats d’un municipi que, tot i la moció, segueix dividit com sempre.