La comarca ha commemorat recentment el Dia de l’Orgull LGTBI. Foto: Arxiu

L’afusellament a sang freda i de matinada de Federico García Lorca, dos mesos després de la sublevació militar contra la Segona República. L’aplicació de la Ley de Vagos y Maleantes del 1954 que perseguia i castigava qualsevol pràctica homosexual. La implantació per part de Carrero Blanco, setze anys més tard, de la Ley Sobre Peligrosidad y Rehabilitación Social, que va tancar moltes persones titllades d’“invertidos” en presons i manicomis…

Per sort, el 1976 va fundar-se el conegut Casal Lambda (Barcelona), nascut de l’associacionisme i el moviment activista, el qual va organitzar la primera gran manifestació pels drets del col·lectiu homosexual, lèsbic, bisexual i transsexual, sota el lema Nosaltres no tenim por, nosaltres som, del 1977. I poc després, quan el 1978 Adolfo Suárez va retirar l’homosexualitat com a delicte estipulat a la Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social es va obrir una escletxa de llum per al col·lectiu LGTBI. Però va arribar una malaltia desconeguda -el VIH- i l’estigmatització d’aquest col·lectiu va tornar a l’ordre del dia.

Avui, aparentment, ens trobem en un nou paradigma, en el qual cap persona LGTBI hauria de patir agressions ni sentir-se menyspreada. No obstant això, hi ha situacions de violència contra parelles homosexuals; la discriminació segons identitat sexual és una realitat i al món laboral li queda un llarg camí per convertir-se en inclusiu amb la diversitat de gènere.

És per això que diversos ajuntaments del Vallès Oriental s’han unit a la Xarxa de Municipis catalans LGTBI per lluitar contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia, la intersexofòbia i la bifòbia des dels diversos àmbits de les polítiques locals.

Un dels municipis més entregats en la lluita és Granollers. De fet, aquesta setmana ha presentat el primer Pla Local per la Diversitat Sexual i de Gènere del municipi. “És un pla molt experimental que vol posar al centre de les polítiques municipals la transformació dels valors i imaginaris socials”, explica la regidora granollerina d’Igualtat de Gènere i LGTBI, Maria del Mar Sánchez, a Línia Vallès. A més, Granollers va ser la primera ciutat vallesana a crear un SAI (Servei d’Atenció LGTBI). Ara també n’hi ha un a l’Espai Jove El Toc (Caldes de Montbui) i a la Garriga.

“A la comarca, amb el tema de la diversitat sexual passa com amb la lluita de les dones: no hi ha entitats ni associacions pròpies”, lamenta Sánchez, que veu que els veïns vallesans encara no s’han capbussat en la lluita LGTBI. “S’està fent molta feina institucional, però hi ha poc rebombori de base”, conclou Sánchez, la qual comenta que durant els grups focals per a la creació del nou pla de diversitat sexual municipal va néixer Trenquem Armaris, l’única associació LGTBI en actiu de la comarca.

L’Adela, la Judit i la Mariona són les cofundadores de Trenquem Armaris i tenen com a objectiu construir un teixit associatiu vallesà i conèixer quines necessitats té el col·lectiu LGTBI de la comarca. “Encara no ens hem pogut presentar oficialment perquè hem nascut en temps de la Covid-19, però, de moment, els nostres projectes estan enfocats a donar visibilitat al col·lectiu a través de les xarxes socials (Instagram) i de la cultura. A més, volem treballar amb els centres educatius les relacions afectives i les diverses realitats sexuals”, explica la presidenta de Trenquem Armaris, Judit Alcayde, que està constantment en contacte amb TLGB BiR i Vallès Oriental (Bigues i Riells), l’únic grup de suport que dona veu i espai al col·lectiu LGTBI.

Per contra, Dolça Valle, la presidenta de la primera associació LGTBI que hi va haver a la comarca –Associació LGTBI Parets–, que actualment està inactiva, lamenta que “la poca participació del poble amb el moviment” els va portar a tancar perquè veien que ningú els estava ajudant a créixer, “ni tan sols l’Ajuntament”. La regidora de Cultura, Feminisme, LGTBI-Transversalitats i segona tinent d’alcalde de Parets, Kènia Domènech, admet que el panorama associatiu vallesà “està molt complicat”. Domènech explica que si una persona LGTBI vol assessorament institucional o ajuda pot anar al SAI de Granollers, “però si vol moviment popular o xarxa associativa haurà d’anar a Barcelona”.

Dia de l’Orgull LGTBI 2020

Diversos ajuntaments del Vallès Oriental van commemorar aquest passat cap de setmana amb activitats i banderes irisades el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que coincideix amb el 50è aniversari dels aldarulls d’Stonewall (EUA), data que marca l’inici de l’alliberament homosexual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram