Classe Mollet

L’abandonament escolar primerenc va a l’alça. Foto: Sílvia Jardí/ACN

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que fa pocs dies que ha tret l’informe del nivell d’estudis que tenia la població catalana l’any 2019, Mollet és una de les ciutats de més de 50.000 habitants amb menys persones de 25 a 64 anys titulades en estudis superiors. Concretament, és el tercer municipi amb un pitjor nivell d’estudis, només superat per l’Hospitalet i Mataró, on un 32,8% d’aquest grup de població només té l’ESO. A la capital baixvallesana la xifra és del 32%. Però, segons els càlculs de l’investigador Pau Miret, del Centre d’Estudis Demogràfics, aquesta xifra ascendiria fins al 40% en una anàlisi comparada amb les dades de l’Enquesta de la Població Activa.

Unes xifres alarmants, ja que, segons el mateix sociòleg, a Europa aquest percentatge es considera que ha d’estar en un 10%. Al conjunt de Catalunya, però, la cosa tampoc està per tirar coets, perquè, segons l’estadística, un 27,4% de la població major de 15 anys té com a màxim el títol d’ESO. Un percentatge que, segons els càlculs del mateix investigador, pujaria al 30% si el limitem al grup d’entre 25 i 60 anys. “Xifres 10 punts per sota del percentatge de Mollet, però tres vegades superiors a l’estàndard que els organismes internacionals diuen que seria desitjable i que, per tant, són excessivament dramàtiques i elevades”, considera Miret.

“Que tantes persones tinguin un abandonament escolar primerenc és greu”

“Que tantes persones tinguin un abandonament escolar primerenc, que és com s’anomena el fet de deixar els estudis en acabar 4t d’ESO i sense tenir un batxillerat o un cicle de grau mitjà o superior, és un greu problema”, lamenta l’investigador. I és que, tot i que les noves generacions estan cada vegada més formades i instruïdes, “veient això caldria replantejar el sistema educatiu, no només a Mollet, sinó a Catalunya”, pensa.

La importància d’estudiar

“Per anar bé, tothom hauria de tenir un batxillerat o un títol d’FP com a mínim”, diu Miret, perquè, segons explica, els llocs de feina per a la població poc instruïda estan en vies de reducció i, fins i tot, de desaparició. “Per això és tan important formar-se cada vegada més”, afegeix. Un plantejament que caldria difondre a ciutats com Mollet per evitar que aquesta dada segueixi creixent entre la població més jove.

“És normal que aquesta xifra sigui alta dels 64 anys en amunt, però no en aquestes franges més joves on, en cap cas, el nivell d’estudis hauria de ser tan baix”, diu el sociòleg. Però, a Mollet, no només passa això. Segons l’Idescat, la població major de 15 anys que només té l’ESO (33,5%) supera, de llarg, la que té un títol de batxillerat o d’FP (22,1%) i la que té títols superiors (24,2%).

Dades preocupants davant les quals, des de l’Ajuntament, han preferit no fer declaracions al respecte. “Tot i que és evident que s’ha de fer alguna cosa per canviar les xifres”, conclou Miret.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram