El Vallès Oriental és una de les comarques afectades per aquesta situació. Foto: Línia Vallès

La comarca ha viscut aquesta setmana un episodi d’alta contaminació que ha registrat xifres alarmants, com un nivell de 65 micrograms de PM10 per cada metre cúbic d’aire a Granollers. Aquest valor està per sobre del límit per a la protecció de la salut, el qual se situa en 50 micrograms de mitjana.

Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, aquesta situació es deu a l’augment de la mobilitat associada a la celebració del Mobile World Congress, a una intrusió de pols sahariana i a la persistència d’un potent anticicló que dificulta la dispersió de les partícules.

L’episodi d’alta contaminació va començar dilluns amb un avís preventiu per part de la Generalitat perquè s’estaven començant a incrementar els nivells de partícules contaminants a l’atmosfera.

Però la situació es va anar agreujant al llarg de la setmana i ahir es van registrar dades preocupants a 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona -entesa en sentit ampli-, entre els quals hi ha ciutats del Vallès Oriental com ara la Llagosta, Granollers, Martorelles, Mollet, Montmeló, Sant Fost o Montornès, entre d’altres.

Altres zones properes a la comarca com Santa Perpètua també van viure la mateixa situació d’alerta. De fet, durant el dia d’ahir es va registrar un nivell de 55 micrograms de PM10 en aquest poble, una xifra que evidencia una qualitat pobra de l’aire.

Algunes de les recomanacions que fan des de la Generalitat als municipis afectats són utilitzar el transport públic i evitar l’exercici físic a l’exterior. A més, s’aconsella a les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderar l’activitat a l’aire lliure.

Pel que fa als efectes nocius que pot provocar la contaminació en la salut de les persones, l’Agència Europea del Medi Ambient assegura que té una relació directa amb els problemes sobre el sistema reproductiu i en diferents malalties com l’asma o el càncer de pulmó. A més, la mateixa font afirma que la contaminació és la responsable de més de 400.000 morts prematures a l’any a Europa.

Una aplicació gratuïta per conèixer la qualitat de l’aire

Coincidint amb l’episodi d’alta contaminació, la Generalitat va anunciar aquesta setmana que ja ha renovat l’aplicació gratuïta AireCat, un programa que permet conèixer la qualitat de l’aire en diferents punts de tot Catalunya.

L’aplicació, que es pot descarregar de l’App Store i de Google Play Sotre, ofereix la possibilitat de geolocalitzar la posició de l’usuari per obtenir dades sobre la qualitat de l’aire d’un indret concret.

Una altra de les funcions principals del programa és la confecció d’un llistat amb les ubicacions preferides de l’usuari per consultar la informació amb més agilitat des de la pàgina principal.

A més, l’aplicació permet la consulta de dades gràfiques de les darreres 24 hores dels contaminants ozó troposfèric (O3) i diòxid de nitrogen (NO2). En el cas de les partícules PM10, les xifres que es mostren fan referència als últims set dies.

AireCat també fa un pronòstic de la qualitat de l’aire tant per al dia en curs com per a les següents jornades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram