La polèmica arribada de Josefa a l’alcaldia ha acabat menys de tres mesos després amb la seva renúncia. Foto: Arxiu

La que va ser una de les jugades més polèmiques de la història democràtica de Sant Fost no ha arribat als tres mesos. María José Sánchez deixarà de ser alcaldessa dilluns. Així ho va comunicar en una carta pública dilluns passat, on anunciava la seva renúncia a l’alcaldia, tot i que es mantindrà com a regidora al consistori.

Josefa -tal com se la coneix amistosament- no ha tingut un (breu) mandat tranquil. La seva abrupta presa de possessió al consistori va fer lluïr titulars de mitjans a tot l’estat amb un adjectiu comú: trànsfuga. El motiu d’aquesta denominació es remunta al Ple d’investidura del 15 de juny, quan Sánchez va abandonar el PSC -partit amb el qual s’havia presentat a les eleccions municipals- i es va presentar com a candidata a l’alcaldia de forma independent, rebent el suport d’ERC-JuntsxSantFost i els comuns.

D’aquesta manera va deixar a l’oposició i amb un pam de nas els vencedors dels comicis, Independents Units per Sant Fost, que ja tenien un acord del suport socialista per continuar governant. Des de llavors crítiques, tensió i un qüestionament constant a la legitimitat de la seva arribada al poder han acompanyat Josefa en la seva àrdua travessia política.

Però tornant al present, les raons del pas al costat, segons la mateixa Sánchez, no són “la covardia o la incompetència sobrevinguda”. Per a l’alcaldessa, renunciar és una qüestió de “valentia, responsabilitat i democràcia”. Josefa argumenta que cal tornar a debatre sobre la gestió i la política municipal, deixant de banda la seva figura. “El debat polític des del Ple d’investidura s’ha centrat en la legitimitat de la meva persona”, diu Sánchez, fet que “no és just” per al poble. Així, la renúncia de l’alcaldessa té un motiu clar en les seves pròpies paraules: “Sant Fost no es pot permetre el luxe de perdre el temps parlant i debatent sobre la meva persona”.

D’altra banda, Josefa afirma que durant el seu breu mandat s’ha sentit “perseguida i assetjada”, principalment per la ferma oposició d’Independents Units per Sant Fost (IUSF).

No ho considera així Montse Sanmartí, d’IUSF. En declaracions a Línia Vallès, la líder de la candidatura municipalista deixa clar que “en cap moment se la va insultar” i creu que la causa de la renúncia és que “no ha aguantat la pressió”. Sanmartí explica que està “trista i decebuda per la imatge que dona Sant Fost”, tot i que s’esperava la dimissió “però no tan aviat”.

Per la seva part, Juan Álvarez, primer secretari del PSC –antic partit de Sánchez–, ha explicat a aquest mitjà que per a ells “tot segueix igual”, ja que Josefa mantindrà l’acta de regidora que va aconseguir sota la marca socialista. D’altra banda, Álvarez també confirma que ho tenen tot a punt per presentar accions legals contra la seva excompanya de files.

QUI SERÀ ALCALDE?
La decisió de Josefa deixa Carles Miquel, d’ERC-JxSantFost, com a principal favorit per arribar a l’alcaldia. En mantenir-se com a regidora, Josefa podrà donar el seu suport a Miquel. El republicà també ha parlat amb Línia Vallès i creu que “és probable que arribi a l’alcaldia”, tot i que assegura que “seria agosarat, i més veient els antecedents”, donar-ho per fet.

Tanmateix, el líder de la coalició explica que l’objectiu és continuar amb els suports de Sant Fost En Comú Podem i la mateixa María José Sánchez. En aquest sentit, Miquel també ha avançat que Josefa tindria un lloc en el nou govern municipal si prospera la seva candidatura.

En canvi, des de l’oposició són més pessimistes. Sanmartí considera que “és difícil recuperar l’alcaldia”, però avisa que lluitaran. La cap de llista d’IUSF és clara: “Sospitem que Miquel serà el nou alcalde”. En tot cas serà dilluns quan es decideixi qui serà el pròxim batlle santfostenc.

D’aquesta forma acaba l’enrevessada aventura de María José Sánchez al capdavant de l’Ajuntament. La seva arribada al poder, abandonant les files socialistes el mateix dia de la investidura i presentant-se com a alcaldessa, va donar el tret de sortida a un mandat que apuntava al desastre. Sigui com sigui, ara una nova mà aixecarà la vara d’alcalde. El que ningú sap és si d’aquesta manera acabarà una inestabilitat que sembla haver-se instal·lat en el consistori més convuls del Vallès Oriental.