Un abocament il·legal a La Roca. Foto: Facebook

Personatges com Greta Thunberg, cares conegudes promocionant l’activisme mediambiental, missatges viralitzats per xarxes socials o iniciatives d’ajuntaments són alguns dels fenòmens més comuns que es generen actualment al voltant de l’ecologisme. Un vessant molt important d’aquest moviment social és el reciclatge i la recollida selectiva de residus, que és tot un repte per a la gran majoria de pobles i ciutats arreu del món. El Vallès Oriental, per descomptat, no n’és una excepció.

Però realment s’està lluitant per reciclar més? Serveixen d’alguna cosa tantes campanyes i missatges de sensibilització? Les dades a primera vista no són positives. La comarca queda força lluny de l’objectiu de la Comissió Europea per a l’any que ve, que demana reciclar el 50% dels residus domèstics generats. Concretament, el Vallès Oriental se situa en un 40,82% i tampoc arriba a la mitjana catalana (41,76%), segons les darreres estadístiques de l’Agència de Residus de Catalunya de l’any 2018.

Joan Daví, president del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, ha parlat amb Línia Vallès sobre la situació. “Estem força per sota de l’objectiu europeu”, admet. Per a Daví “les campanyes informatives són molt importants” a l’hora de sensibilitzar i promoure els hàbits relacionats amb el reciclatge. D’altra banda, creu que la majoria de municipis estan fent una bona feina: “Els ajuntaments treballen bé, però una altra cosa és el cas que en facin els ciutadans”, argumenta.

EL PROBLEMA A LES CIUTATS
A les grans ciutats la situació és encara més complicada. Granollers és un dels municipis amb menor taxa de recollida selectiva a la comarca (34,50%) i se situa per sota de la mitjana vallesana. És precisament on més residus es generen on més difícil sembla poder reciclar-los. I és que la capital de la comarca va crear un total de 26.743,62 quilos de residus municipals l’any passat.

En aquest sentit, Mollet també es troba en una situació força similar. Concretament, els molletans reciclen un 37,37% dels residus domèstics que generen cada dia. Segons ha explicat a aquest setmanari el cap del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Mollet, Josep Maria Mompín, “el problema a les ciutats és el model de reciclatge amb contenidors als carrers que hi ha”, ja que “no es pot aplicar un Porta a Porta selectiu com en localitats de menys habitants”.

Un exemple clar és Aiguafreda, que lidera el reciclatge de les poblacions vallesanes amb un elevat 82,40%. I és que l’Ajuntament ofereix un Servei de Recollida Selectiva que va casa per casa agafant les deixalles classificades per cada dia de la setmana.

Per a Mompín, el topall realista de recollida selectiva a les ciutats europees és d’un 40%. “El que més impacte té a l’hora d’augmentar l’eficiència del reciclatge és crear sistemes relacionats amb la fiscalitat de cada ciutadà”, explica. Mompín es refereix a “contenidors amb targetes que controlin qui recicla millor i això repercuteixi en beneficis fiscals”.

Tot i que aquest sistema sembla força llunyà, des de l’Ajuntament de Mollet ja han posat en marxa altres iniciatives amb un objectiu clar: generar menys residus. “Els contenidors de roba, les recollides d’oli a les escoles i l’app d’intercanvi de mobles ajuden en aquest sentit”, assegura Mompín. El responsable mediambiental també comenta que des del consistori molletà s’està estudiant la possibilitat d’aplicar la recollida Porta a Porta en els barris menys urbanitzats i instal·lar compostadors a Santa Rosa i la Riera Seca.

EVOLUCIÓ POSITIVA
Però no tot són males notícies, ja que l’evolució respecte d’anys anteriors és positiva. El nivell de reciclatge al Vallès Oriental el 2017 era del 38,22%, mentre que l’any passat va augmentar més de dos punts. En el cas de Granollers, la millora ha estat gairebé de quatre punts, mentre que a Mollet la recollida selectiva ha pujat més de dos punts.

Tanmateix, tal com explicava Mompín des de l’Ajuntament molletà, “cal millorar sempre”. “Hem progressat, però no és suficient”, remarca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram