El maltractament a les persones grans és un dels problemes més ocults de la nostra societat. Foto: Arxiu

El maltractament a les persones grans és una xacra que afecta la nostra societat en forma d’abús físic, sexual, psicològic i emocional, així com a través de l’abandonament o l’abús financer. Amb l’objectiu d’erradicar aquesta xacra, el Consell Comarcal del Vallès Oriental va presentar la setmana passada una guia comarcal per actuar davant possibles casos de vexacions al col·lectiu de la tercera edat.

Segons expliquen fonts del Consell Comarcal a Línia Vallès, es tracta d’una eina per a la gestió i l’abordatge de les diverses situacions de maltractament. El document s’adreça als professionals del Vallès Oriental que treballen o estan en contacte amb les possibles víctimes en diferents àmbits com la salut, els serveis socials, el sistema judicial, els cossos de seguretat o els centres residencials i de teleassistència.

L’acte de presentació de la guia es va celebrar el 20 de març al Casal Cívic de Llinars i va comptar amb un centenar d’assistents. La trobada va servir per donar a conèixer els punts que aborda aquest document, el qual s’ha elaborat després de mesos d’estudi per part d’un grup de treball especialitzat en temes relacionats amb la tercera edat.

Des del Consell Comarcal van concretar que l’objectiu principal d’aquesta guia és oferir les eines necessàries als professionals per detectar i intervenir davant possibles sospites d’abús o vulneració de drets de les persones grans. Un dels punts més destacats està relacionat amb la importància de facilitar a les persones grans documents d’autotutela o de voluntats anticipades per tal de tenir per escrit les seves decisions i desitjos.

Un altre àmbit rellevant que aborda la guia comarcal és la prevenció de les situacions de maltractament per evitar que s’arribin a produir, fent especial atenció a diferents senyals d’alerta tant en l’àmbit familiar com institucional.

Finalment, el Consell Comarcal va deixar clar que “la responsabilitat per aturar situacions de maltractaments és de tots, ja que davant d’una sospita, tots hem d’actuar”.

Només un de cada cinc casos d’abús surt a la llum

Un dels motius que va motivar el Consell Comarcal a elaborar una guia per evitar els maltractaments a la gent gran va ser que es tracta d’una de les problemàtiques més ocultes de la nostra societat. De fet, es calcula que només un de cada cinc casos surt a la llum.

La invisibilització d’aquests successos s’explica per diferents raons. Segons l’EIMA, associació per la investigació del maltractament de les persones grans, les víctimes no solen denunciar els maltractaments perquè tenen por de les conseqüències que podrien patir els agressors, ja que en moltes ocasions són persones molt properes a elles o, fins i tot, familiars. Un altre dels motius més comuns és que algunes víctimes pateixen alguna mena de discapacitat cognitiva que els impedeix comunicar-se o es troben en una situació d’aïllament i solitud. Com a conclusió, des de l’EIMA afirmen que una de les claus per aconseguir lluitar contra aquesta problemàtica és la sensibilització dels professionals i de la societat sobre aquesta xacra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram