La Guàrdia Civil va arribar a l’Ajuntament de Llinars dimarts cap a les 12h i en va marxar passades les 14h amb cinc expedients relacionats amb Efial. Foto: Google Maps

L’Ajuntament de Llinars, governat per ERC, s’ha vist esquitxat per l’anomenada operació Térmyca, que investiga una trama de presumpta corrupció municipal, de la qual s’hauria beneficiat la consultora Efial. En l’operació, que de moment s’ha saldat amb 12 detinguts de 10 províncies de l’estat, s’investiguen presumptes delictes contra l’administració pública, organització criminal, malversació de fons públics, prevaricació, suborn, tràfic d’influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques i frau a les administracions.

La Guàrdia Civil va arribar a l’Ajuntament de Llinars al voltant de les 12 del migdia de dimarts passat i en va marxar passades les dues de la tarda. En aquest temps, els agents van requerir als diferents responsables del consistori documentació relativa a l’empresa Efial Consultoria i a la seva relació contractual amb l’Ajuntament.

Segons fonts municipals consultades per Línia Vallès, “el servei d’assessorament estratègic, l’organitzatiu, l’econòmic-financer i el fiscal van facilitar la documentació corresponent a cinc expedients, compresos entre els anys 2012 i 2016”, que els agents es van emportar per analitzar-los.

Abans que es produïssin les 12 detencions de dimarts, la Guàrdia Civil va fer escorcolls en vuit ajuntaments i va requerir documentació en 15 consistoris repartits per tot tot l’estat. Entre els detinguts en aquesta operació contra la corrupció municipal hi ha l’exalcalde d’Anglès, Josep Manel Bassols, l’exalcalde de l’Ametlla de Mar, Andreu Martí, i el president d’Efial, Antonio Marcos, a més de responsables de la consultora i set empresaris.

L’ORIGEN DE L’OPERACIÓ
Les investigacions d’aquesta setmana s’emmarquen en un presumpte entramat de grans dimensions que té el seu punt de partida en el popularment conegut com a cas del 3%, el del suposat finançament irregular de CiU, i és arran d’estirar d’aquest fil que la justícia va arribar fins a Torredembarra, on l’any 2014 es va detenir l’alcalde, Daniel Massagué. En aquell moment, ja apareixia el nom d’Efial com a presumpta implicada en els fets i també el del seu màxim responsable, Antoni Marcos, com un dels investigats.

Segons els investigadors, Efial hauria ofert a ajuntaments catalans, la majoria governats per CiU, serveis per millorar la seva gestió i optimitzar els comptes i hauria aprofitat suposadament el menor control a les entitats públiques municipals locals (EPEL) per desviar fons. Aquest sistema, a més, hauria saltat a alguns ajuntaments de províncies espanyoles, com Madrid i Guadalajara, quan Efial va ser absorbida per CIG.

La Fiscalia Anticorrupció situa Efial, principalment, enmig dels ajuntaments de Torredembarra, Ascó, Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant i l’Ametlla de Mar, que creaven empreses públiques que tenien el vincle amb Efial. En la majoria de casos, la Fiscalia dóna per demostrat que les adjudicacions dels contractes que es feien a Efial no superaven els 18.000 euros, és a dir, feien contractes menors que d’una banda no necessitaven concurs i, de l’altra, podien evitar la supervisió de les entitats de control de cada ajuntament.

Entre les qüestions clau que es vol esbrinar ara hi ha quants diners s’haurien desviat i quin paper juga Andorra en tot plegat, perquè se sospita que els diners desviats podrien haver acabat als Pirineus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram