Pedrera Vilanova

Pedrera de Santa Qutèria. Foto: Albert Segura/ACN

L’Ajuntament de Vilanova i l’empresa gestora de Runes del Vallès, que pertany al grup Acciona, han acordat el tancament anticipat de la planta de residus situada a la pedrera de Santa Quitèria. Les dues parts han establert un període de negociacions oficials per avançar la clausura de l’activitat sota la supervisió de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i la restauració de l’espai.

L’anunci arriba després que veïns de la zona detectessin i denunciessin abocaments d’origen divers, quan únicament s’hi podia abocar terres i material procedent de la construcció, una situació que va dur a l’obertura d’un expedient per part de l’ARC amb mesures cautelars.

Recuperar l’espai

Durant la lectura de l’acord, l’alcaldessa, Roser Colomé, assegurava que l’objectiu comú de les dues parts és “reduir l’horitzó temporal de clausura de l’antiga pedrera”, que avui dia encara li resten, per contracte, més de 37 anys d’explotació. “Amb la llicència que es va donar el 2004 es parla de 30 anys a partir del tancament del dipòsit de runes, aproximadament l’empresa calcula que quedarien uns set anys i mig d’activitat al dipòsit i que a partir d’aquí, segons la llicència, en quedarien 30”, detallava.

Sigui com sigui, Colomé assegurava que com a govern no poden “esperar 37 anys i mig a tancar aquesta pedrera”. “Per tant, paral·lelament, estem negociant amb un conveni que pugui bloquejar i en certa manera protegir les generacions futures”, afegia. Tot plegat amb l’objectiu de recuperar l’espai que ocupa la pedrera. “És l’entrada al parc de la Serrada Litoral, per tant, volem millorar l’accés al parc, l’organització dels barris de l’entorn i sobretot guanyar en un entorn verd el nostre municipi amb la restauració de l’espai”, assenyalava.

Davant d’aquesta situació, ara Ajuntament i empresa hauran d’abordar, entre d’altres, el calendari definitiu per posar punt final a l’activitat a la pedrera, i establir un projecte de recuperació del seu entorn.

Malestar veïnal

Els veïns, per la seva banda, han qualificat els acords com una “presa de pèl”, perquè l’activitat a la pedrera hauria d’extingir-se de manera immediata. En aquest sentit, Òscar Garcia, veí afectat, detalla a l’ACN que l’anterior executiu d’Unitat per Vilanova ja va signar un conveni similar.

“Ens tornen a enganyar amb un altre conveni, n’estem farts, s’hauria de tancar perquè des de l’any 2015 no hi ha activitat extractora, i la normativa diu que s’han d’enderrocar les edificacions existents, restaurar l’entorn i marxar”, assenyala. “Ara volen 10 anys més, què vindrà després, 15 més?”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram