Mollet va ser el centre de les manifestacions. Foto: CDR Montmeló

Semblava que havia de ser un matí de dilluns qualsevol quan la comarca es va despertar en xoc. Dos membres del CDR de Mollet acabaven de ser detinguts i acusats de terrorisme -un d’ells a la mateixa ciutat i l’altre a Sant Fost-, entre altres escorcolls a Santa Perpètua i més detencions a Sabadell, Cerdanyola i Sant Vicenç de Torrelló (Osona). El vespre del mateix dia, el Vallès Oriental va sortir al carrer per rebutjar una operació policial de la Guàrdia Civil que semblava més pròpia d’una època passada.

“No tenim por” i “fora les forces d’ocupació” van ser els clams més escoltats durant les protestes que van seguir les detencions. Mollet va ser el punt neuràlgic de la indignació i la impotència, amb una concentració que va aplegar més de 500 persones a la plaça de l’Ajuntament i als carrers de la vila.

Prova d’aquesta voluntat de resposta va ser el manifest signat per una dotzena d’entitats molletanes, des d’Ara Mollet ERC, Junts per Mollet o la CUP fins a l’ANC, el Casal Cultural o Poble Lliure. El text explicava que les detencions “formen part de la campanya de la por que l’Estat utilitza per desmobilitzar el moviment popular davant les dates de lluita que s’acosten”. D’altra banda, cridaven la població a “desobeir i protestar sempre contra la repressió de manera pacífica i democràtica” i exigir “la llibertat immediata de les persones detingudes”.

Els molletans, però, no van ser els únics que es van mobilitzar. A la mateixa ciutat hi van acudir manifestats d’arreu del territori. Membres d’entitats, regidors d’ajuntaments propers, líders socials i, sobretot, molts veïns hi van participar. En el mateix moment, a la Porxada de Granollers se celebrava una altra concentració, tal com va passar a altres llocs de la comarca.

“S’apropa la sentència del procés i volen desmuntar qualsevol resposta que puguem donar”, afirmava a Línia Vallès Emili Carballo, del CDR de Mollet. Sota la consternació pels companys detinguts, Carballo només volia deixar clara una idea: “Cada vegada ens mobilitzarem més. No ens posaran la por al cos”.

L’impacte de la notícia va ser tan gran que fins i tot va desbordar la mateixa realitat. I és que diversos mitjans es van precipitar i van assegurar que a Parets també s’havia detingut un col·laborador del CDR. Res més lluny de la realitat, fins al punt que l’Ajuntament paretà va haver de sortir al pas comunicant que no hi va haver “cap actuació duta a terme en el municipi paretà”. Tanmateix, l’alarma es va estendre per la vila a causa de la notícia.

A PRESÓ
La Guàrdia Civil va dur a terme l’operatiu la matinada de dilluns, amb l’objectiu de detenir els membres dels CDRs que “podrien estar preparats per dur a terme accions violentes”, segons informava el cos policial. Durant el registre, sempre segons la seva versió, van trobar “substàncies considerades precursores per a la confecció d’artefactes explosius”. L’acció es va saldar amb deu escorcolls en total i nou detinguts. Hores després es van deixar en llibertat amb càrrecs dos dels detinguts, mentre que els altres set -entre els quals hi ha els del CDR de Mollet- es van mantenir sota custòdia.

Finalment ahir el jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, va ordenar l’ingrés a presó incondicional dels set integrants dels CDRs. Segons el magistrat, haurien comès els delictes de fabricació i tinença d’explosius, conspiració pel delicte d’estralls i integració en organització criminal de naturalesa terrorista.