La comitiva va visitar la tomba dels represaliats. Foto: Ajuntament

Una comitiva de l’Ajuntament es va desplaçar el passat cap de setmana a la vila de Frôlois (França) per homenatjar dos membres del darrer govern democràtic a Martorelles abans de la dictadura franquista. Concretament, es tracta de l’últim alcalde republicà abans de Franco, Carles Ayza, i un regidor, Pere Saumell. La delegació va comptar amb la presència de familiars d’ambdós represaliats i de l’actual alcalde Marc Candela.

L’expedició va anar fins a les tombes dels dos martorellesencs, que van protagonitzar una història èpica d’exili i lluita contra el feixisme. De fet, durant la Segona Guerra Mundial van entrar a formar part de la resistència francesa i van perdre la vida l’agost de 1944 a Frôlois.

A la mateixa vila la comitiva es va trobar amb l’alcaldessa francesa del municipi, un regidor i una veïna, la més gran de la vila, que recordava els trets que van acabar amb la vida d’Ayza, Saumell i una tercera persona de nacionalitat francesa.

Després van visitar l’indret on van ser afusellats, segons la versió francesa, tot i que la versió dels familiars és que fugien i els van disparar per l’esquena. Precisament en aquell punt encara avui es conserva un monòlit en record a les tres víctimes.

El darrer acte de l’expedició va ser la visita al cementiri de Frôlois on la delegació martorellesenca va poder fer l’ofrena floral a la tomba on estan enterrats els tres combatents. La comitiva també va fer una visita a la casa on van viure Ayza i Saumell durant els seus últims dies a França.