Un moment de l’acte, amb els alcaldes vallesans. Foto: Àlex Recolons / ACN

Deixar de ser “el pati del darrere” de Barcelona. Aquesta, entre altres, és la motivació que ha portat els ajuntaments de Granollers, Mollet, Martorell, Terrassa, Sabadell, Mataró, Rubí, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès a impulsar la creació de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, un nou ens que neix per “reforçar la veu” d’aquestes ciutats de la segona corona, segons van explicar els representants polítics ahir, durant l’acte de constitució de l’associació (celebrat a Martorell).

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, va felicitar-se per la creació d’aquest ens, assegurant que és un projecte en el qual es treballava des de fa més de 10 anys i que es fa realitat “en moments molt difícils”.

En la mateixa línia es va pronunciar el molletà Josep Monràs, que va apuntar que “l’Arc Metropolità pretén tenir una veu pròpia i un lideratge propi” i va dir que treballaran en aspectes com “la mobilitat, l’habitatge, la millora dels barris, el canvi climàtic i la promoció econòmica”.

Els batlles van recordar que en les seves poblacions hi viu prop del 40% de la població de Catalunya i que acumulen el 10% del teixit industrial del país. En canvi, lamenten que aquests municipis pateixen les conseqüències d’un model “extremadament centralista”.

No obstant això, tots els representants polítics van destacar que aquest nou organisme “no neix per anar contra ningú i sí per sumar amb la resta de municipis de l’àrea metropolitana” i van destacar la importància de crear “sinergies amb Barcelona per créixer conjuntament”.

La previsió és que l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità comenci a treballar aquest estiu, amb la intenció d’anar incorporant tots els municipis de la zona que tinguin més de 25.000 habitants.