Granollers ha superat els límits de gasos contaminants. Foto: Ajuntament

La Comissió Europea ha anunciat recentment la decisió de portar Espanya al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per no respectar els límits de contaminació a les zones urbanes, entre les quals hi ha Granollers. La capital del Vallès Oriental forma part de les ciutats que han violat “sistemàticament” les normes europees sobre els límits de gasos contaminants, segons expliquen des de Brussel·les.

Concretament, la denúncia de la Comissió fa referència a les emissions de diòxid de nitrogen, que estarien molt per sobre de la normativa de la Unió Europea, legalment vinculant des del 2010. De fet, l’obertura del cas judicial arriba dues setmanes després que des d’Europa s’enviés una carta d’avís a les autoritats espanyoles sobre la insuficiència de les mesures mediambientals. En tot cas, si el Tribunal es decanta a favor de la Comissió Europea, s’imposarà una multa a l’Estat espanyol per no haver actuat degudament.

GAIREBÉ 9.000 MORTS A L’ANY
I és que, segons l’Agència Europea del Medi Ambient, gairebé 9.000 persones moren prematurament cada any a l’Estat a causa del gas contaminant.

En el cas de Granollers, la ciutat es troba en una zona de protecció especial per haver superat les concentracions de partícules a l’aire (des de l’any 2006) i òxids de nitrogen per sobre dels valors legislats.