El grup demana més participació als Plens. Foto: Twitter (@antoniolopez55)

Un grup d’entitats de la ciutat s’ha unit sota el nom de Mollet Democràtic per recuperar el dret a la participació que, asseguren, s’ha perdut des de les recents restriccions per debatre i fer propostes en la celebració dels Plens a l’Ajuntament. Fonts properes a aquest moviment han avançat a Línia Vallès la creació d’aquest grup, així com que s’està treballant en un manifest i que volen atraure més entitats a la causa. Dimecres vinent faran la presentació oberta al Casal Cultural. Protesten per la limitació a l’hora de presentar propostes, que ara mateix denuncien que han de ser presentades a través dels grups municipals i acceptades prèviament pel govern.

De moment, es tracta d’un moviment molt transversal, ja que engloba entitats d’àmbits molt diferents. En aquest sentit, hi ha activistes de grups com la PAH, Mollet pel Futur, Espai Gos Mollet, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès, Atzarola, Mollet Feminista i Aturem la Guerra, entre moltes altres. De fet, la setmana passada es van reunir al Casal Cultural per celebrar una primera assemblea, on van donar el tret de sortida a les primeres propostes i iniciatives de Mollet Democràtic.

“RETROCÉS DE DRETS”
“Hi ha hagut un retrocés de drets participatius a l’Ajuntament, i volem recuperar-los i ampliar-los”, explica a aquest mitjà un dels implicats. Un altre dels membres remarca que l’equip de l’alcalde Josep Monràs ha caigut en una “deriva autoritària” i que ha utilitzat el reglament “perquè les entitats no puguin participar als Plens i no debatre”.

Entre altres, s’ha parlat de fer accions de protesta pública als pròxims Plens, de forma similar a la que van fer algunes entitats en sessions recents, portant cartells que deien “Monràs no ens callaràs” i “Llibertat d’expressió als Plens i al carrer”.

Demanen certes mesures concretes, a banda de tornar a la forma de fer els Plens prèvia als canvis normatius. Per exemple, estan estudiant sistemes d’altres ajuntaments, com el de Barcelona, on es poden fer consultes ciutadanes. També consideren interessant recuperar els consells de participació per a temes concrets, com la salut o la dona.

Actualment Mollet Democràtic compta amb dos grups de treball, un centrat en l’elaboració d’un manifest unitari per constatar les idees de l’organització i l’altre per a captar més entitats i incloure-les dins del moviment.

SEGUINT EL TRIBUNAL SUPREM
Des de l’Ajuntament van defensar els canvis en la forma de fer els Plens arran d’una sentència del Tribunal Suprem, en la qual es deia que només poden votar propostes de competències municipals i les entitats han d’estar registrades oficialment en una base de dades perquè puguin presentar les seves propostes. En qualsevol cas, la mesura no ha fet més que tensar la corda entre el consistori i aquests grups, ara al bloc de Mollet Democràtic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram