L’incendi va provocar una enorme columna de foc i fum, tot i que el pitjor va ser el vessament tòxic al Besòs. Foto: Twitter

L’incendi que va cremar dimecres la nau de reciclatge de dissolvents i residus industrials de l’empresa Ditecsa al polígon industrial Can Bosquerons de Baix, a Montornès, ha encès un drama que no s’extingirà fàcilment. El riu Besòs, on es van vessar grans quantitats de materials tòxics provinents de la planta industrial, en va patir la pitjor part i fins i tot va veure les seves aigües cobertes de flames. Hores després de l’incident, es va començar a fer visible la tràgica escena: centenars d’animals morts pel vessament. Els peixos i les anguiles –aquestes darreres especialment amenaçades per la seva situació d’espècie en perill d’extinció– van omplir la llera del riu de cadàvers.

Però abans de l’impacte sobre la fauna marina, la principal amenaça semblava ser cap a la vida humana. L’incendi va començar al voltant de les set del matí de dimecres, generant una espectacular columna de foc i fum que va alertar el Vallès Oriental i altres zones del territori català. De seguida, fins a una trentena de dotacions dels Bombers van iniciar les tasques de control i extinció. Paral·lelament, Protecció Civil va recomanar el confinament de la població més vulnerable (nadons, gent gran i persones amb problemes respiratoris) a Montornès, Vilanova, Montmeló i Martorelles a causa del gran núvol químic provinent de la planta.

L’accident va deixar 119 empreses desallotjades en un radi de 500 metres i 250 persones evacuades a la zona, a més de dues persones ateses per una inhalació lleu per fum. Finalment, i després de controlar-lo i confinar-lo durant tota la nit, els Bombers van donar l’incendi per apagat ahir al matí.

IMPACTE ECOLÒGIC “MOLT ALT”
Les primeres valoracions després de la catàstrofe mediambiental al Besòs van ser clares: el riu ha patit un impacte ecològic “molt alt”. Així de contundent va ser l’anàlisi de Diego Moxó, director de Coordinació Territorial de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). També va anunciar que es treballarà durant les pròximes setmanes en recollir “mostres d’aigua i de sediments per avaluar la possible afectació i fer-ne un seguiment fins a la restitució de la qualitat del medi”.

En aquest sentit, l’ACA ja ha posat en marxa les mesures d’emergència per recuperar les condicions al riu. Precisament, en col·laboració amb el Consorci Besòs-Tordera, ahir es van començar a capturar peixos vius que es retornaran al tram alt de la via fluvial per evitar que s’intoxiquin. L’Ajuntament de Martorelles es va sumar a la iniciativa i va demanar col·laboració als veïns, que es van afegir a les tasques de neteja dels peixos morts. Sigui com sigui, caldrà esperar a les anàlisis definitives per saber l’abast del vessament.

INVESTIGUEN L’EMPRESA
Davant la dramàtica situació, la fiscalia de Medi Ambient va obrir diligències per investigar la companyia. El conseller de Territori, Damià Calvet, va anar més enllà i va assegurar que el Govern arribarà “fins on calgui per dirimir responsabilitats ambientals”. Calvet també va anunciar que no hi ha “cap problema de salubritat pública” que afecti l’abastament d’aigua potable.

Els Mossos d’Esquadra, per la seva part, també estan en plena investigació per un possible delicte ecològic. A més, des del Consorci Besòs-Tordera es va obrir un expedient a Ditecsa pels danys ocasionats a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), que es determinaran durant els pròxims dies.

MULTADA PER LA GENERALITAT
Precisament l’empresa que va patir l’incendi i de la qual van sorgir els nocius vessaments al riu va ser multada per la Generalitat anteriorment. Concretament, el Departament de Territori va fer diverses inspeccions el novembre de l’any passat en què es va concloure que no es garantia el compliment adequat de les condicions de l’autorització ambiental integrada i la gestió de residus. L’expedient es va notificar a l’Agència de Residus de Catalunya, que va multar l’empresa amb 10.000 euros. A més, la mateixa agència també va sancionar de forma independent la companyia amb 48.000 euros per tenir un emmagatzematge superior a la capacitat permesa.

Aquestes revelacions deixen entreveure que encara hi ha moltes responsabilitats per part de la companyia que hauran de ser saldades. Tanmateix, el dany sobre l’ecosistema del Besòs costarà molt de reparar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram