Els resultats del 28-A al conjunt de la comarca. Infografia: Línia Vallès

Un total de 28 dels 39 municipis del Vallès Oriental van donar suport a ERC a les eleccions generals del passat diumenge 28 d’abril. Això suposa la primera victòria dels republicans en unes generals a la comarca, com també va passar al conjunt del país.

Si s’analitzen les dades de manera més detallada, ERC va aconseguir 59.245 vots al Vallès Oriental, una xifra que suposa un 25% del total comarcal.

En aquest sentit, el PSC va seguir molt de prop els republicans amb 54.996 vots, que representen un 23%. Per darrere es va situar En Comú Podem, que va protagonitzar una de les davallades més significatives a la comarca, conformant-se amb el 16% dels vots.

D’altra banda, Ciutadans i Junts per Catalunya van empatar amb un 11% dels vots, però la formació taronja va aconseguir consolidar-se com la quarta força més votada amb 26.986 sufragis, en comparació amb els 26.070 de JxCAT.

A la cua del suport dels vallesans i vallesanes a les eleccions generals es va situar el PP, amb un 4% dels vots (9.709). Finalment, Vox i el Front Republicà es van disputar les últimes posicions amb un 3% de sufragis cadascun però amb una diferència important de vots, ja que el partit d’ultradreta va sumar-ne 7.708 davant dels 6.523 del Front Republicà.

Tot i la clara victòria d’ERC al conjunt de la comarca, cal destacar que als municipis més grans, com Granollers o Mollet, el PSC va ser la força més votada. En concret, a la capital vallesana el 25% dels vots van anar a parar als socialistes, seguits pel 23% d’ERC. Per darrere van quedar En Comú Podem, Junts per Catalunya, Ciutadans i el PP.

En el cas de Mollet, la situació va ser força similar, almenys pel que fa a la formació que va rebre més suport per part dels molletans i molletanes: el PSC, el qual va obtenir el 31% dels vots. Per la seva banda, En Comú Podem va aconseguir una meritòria segona posició amb un 19% dels vots i el van seguir ERC, Ciutadans, Junts per Catalunya i el PP.

Augment de la participació a tota la comarca

Un dels factors més destacats d’aquestes eleccions generals arreu de l’estat va ser l’alta participació respecte de l’anterior convocatòria electoral. En aquest sentit, el Vallès Oriental no va ser una excepció i també va registrar molt bones xifres.

En el cas de la capital vallesana van votar el 78% dels granollerins i granollerines. Aquesta xifra suposa uns 11 punts més en relació a la participació que es va comptabilitzar a les eleccions generals del 2016. D’altra banda, els molletans i molletanes també van destacar per la seva implicació en aquestes eleccions amb un 78% de participació. Altres dades rellevants corresponents a la participació en altres municipis vallesans van ser les de Montornès (78%), Parets (79%), Montmeló (81%) o Martorelles (78%), entre altres. I és que la tònica va ser la mateixa arreu de la comarca.

D’altra banda, cal destacar que la participació a la majoria de poblacions del Vallès Oriental va ser més alta que al conjunt català, on es va registrar una mitjana d’un 77%.