Les entitats van protestar durant el Ple. Foto: Twitter (@defensanitatBV)

Escorcolls policials, no poder presentar mocions i canvis en el funcionament de l’ordre del dia és el que es van trobar entitats i oposició en el Ple de dilluns a l’Ajuntament. “Fa 20 anys que intervenim als debats municipals i mai no ens havia passat això”, explica a Línia Vallès Antonio López, portaveu de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès.

“Ens van informar que no podíem presentar les mocions perquè la nostra entitat no està registrada a la base de dades i els temes dels quals parlàvem no estaven relacionats amb la nostra activitat”, afirma López. Les mocions demanaven millorar les instal·lacions de l’estació Mollet-Sant Fost i posicionar-se contra la Llei Aragonès. Segons López, “és totalment arbitrari dir que no estem relacionats amb aquests temes. Precisament sempre hem lluitat per millorar l’accessibilitat, com va passar a l’estació de Santa Rosa, i en contra de les privatitzacions”.

Per a l’activista, es tracta d’una maniobra política de l’alcalde, Josep Monràs, “per callar les crítiques contra el govern” i hi veu una “deriva autoritària” del batlle. En el mateix sentit també parla Oriol López d’Ara Mollet ERC, que ha denunciat en aquest mitjà una “vulneració de drets polítics i una voluntat perquè l’oposició tingui menys espai”. D’altra banda, el republicà critica les “traves a la participació ciutadana” que posa Monràs.

Des de l’Ajuntament defensen que aquests canvis venen arran d’una sentència del Tribunal Suprem en la qual diu que “els plens només poden votar propostes de competències municipals”, segons expliquen des del consistori. D’aquesta forma, moltes de les mocions que s’havien de discutir al Ple es van canviar per precs -que no es voten i només es debaten si així ho decideix l’alcaldia- o bé no van entrar a l’ordre del dia.

Pel que fa a la resta d’entitats, com la PAH, l’Associació de Veïns de Santa Rosa i el CDR, tampoc van poder presentar les seves mocions. De fet, van haver d’acordar amb l’oposició que fossin ells qui presentessin les seves propostes. Així, a través dels intermediaris, es van votar i aprovar algunes iniciatives com les referents a les estacions de tren i la de la Llei Aragonès.

ESCORCOLLS ALS ASSISTENTS
A banda d’aquest canvi normatiu, el que més va cridar l’atenció dels participants del Ple va ser la presència policial per controlar qui hi entrava. José Francisco Sancho, regidor d’En Comú Podem, es va trobar una situació insòlita quan el van escorcollar a l’entrada. “Portava una bossa amb cables i eines informàtiques, suposo que no em devien reconèixer”, explica. Tot i això, el regidor assegura que “el més important no és que registrin un regidor, sinó qualsevol que vulgui entrar”.

Aquest registre policial arribava al Ple pocs dies després de la detenció dels CDRs per presumpte terrorisme, col·lectiu que va estar present durant el Ple. No obstant això, no es va acceptar la moció contra la repressió i a favor de l’alliberament dels CDRs empresonats. Per aquest motiu, durant algunes intervencions es van sentir crits de “llibertat” i hi havia pancartes reivindicant el pacifisme dels activistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram