Els actes solidaris i les iniciatives ciutadanes s’estan multiplicant durant el confinament. Foto cedida

La història ha demostrat en diverses ocasions que en situacions extremes la població respon amb grans actes solidaris, com va passar amb les Brigades Internacionals que van donar suport al bàndol republicà durant la Guerra Civil, amb la mobilització d’esportistes afroamericans a finals dels anys seixanta quan volien enviar Muhammad Ali a la guerra del Vietnam o amb la marxa de Washigton pel treball i la llibertat dels afroamericans sota el discurs “Tinc un somni” de Martin Luther King.

Ara ens trobem en un altre d’aquests moments històrics on les persones i els seus actes poden aturar l’expansió del coronavirus. A Itàlia, els veïns confinats van començar a cantar i ballar als balcons per animar-se entre ells. Aquí, fa cinc dies que el hashtag #emquedoacasa s’ha fet viral a totes les xarxes socials i recull milers de propostes i actes de suport de tots aquells que combaten la malaltia des de l’únic lloc on ho poden fer: tancats a la seva llar. A més, a les vuit del vespre se senten aplaudiments a tots els balcons i finestres d’arreu per als herois que surten al carrer per garantir els serveis mínims i salvar vides.

Durant aquests dies, el Vallès Oriental també s’ha omplert de propostes solidàries. El capellà de les parròquies de Montornès acompanya en línia els seus feligresos durant el confinament amb el seu blog Diari de l’esperança i per un grup de Whatsapp. Els cinemes Edison han aprofitat per potenciar la creativitat de les persones confinades amb un concurs de minicurtmetratges casolans, #quedatacasafilm!, on la gent podrà penjar els seus treballs a Instagram, els quals probablement després compilaran i projectaran un cop obrin. El Club d’Escacs Mollet ha organitzat tornejos en línia i a la primera edició d’aquest passat diumenge s’hi van sumar unes tres-centes persones.

Molts veïns i veïnes s’ofereixen per anar a fer la compra a la gent gran

També les escoles de futbol del CF Mollet UE i de l’FS Parets han promogut el challenge viral per les xarxes socials de fer tocs de pilota o paper de vàter. El Club de Natació granollerí ofereix tota mena de classes, des de ioga a pilates, perquè la gent mantingui l’activitat esportiva a casa.

Per als més musicals, la molletana Gloria Arimon ha fet una crida a la ciutadania per potenciar la música des dels balcons: vol que cada dia a les sis de la tarda tothom surti amb els seus instruments a donar vida i ritme al confinament. O el festival artístic que arrencarà l’Associació de Música i Art de Mollet mitjançant Instagram, sota el nom #AMAMdesdecasa, que farà directes de la cantautora martorellenca Sandra Bautista i altres artistes vallesans.

Per als més petits, la Colla de Morats molletana es dedica a contar contes i històries que entretinguin els menuts que es troben sense escola, i per als grans la Biblioteca de Granollers proposa una lectura diària.

D’altra banda, els veïns vallesans es donen suport pels grups de Facebook No ets de Granollers si…, Tu no ets de Parets si… o Mollet del Vallès Opina, on propietaris de forns s’ofereixen a portar pa a domicili a les persones de risc; persones anònimes es disposen a anar a fer la compra a la gent gran; l’empresa d’autocaravanes Cervelló posa els seus vehicles a disposició del personal sanitari perquè pugui dormir en comoditat entre torn i torn; gent decora amb llums les seves terrasses i fa cants d’alegria i esperança; professors jubilats volen ajudar alumnes que necessitin repassar temaris i es pengen fotografies de cases omplertes d’un mateix missatge: tot anirà bé.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram