Les mesures contra els efectes del consum de tabac, com els espais sense fum, s’estenen per la comarca. Foto: Pexels

La 20a Setmana Sense Fum va començar el 25 de maig i va culminar divendres passat, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac. L’objectiu de la iniciativa va ser sensibilitzar la ciutadania sobre la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac o abandonar-lo i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. El Vallès Oriental no va ser una excepció i es va promoure la iniciativa amb diversos actes als municipis de la comarca.

GRANOLLERS, LLIURE DE FUM
El tabac continua present tant en l’àmbit privat com en els indrets públics. Per limitar el seu impacte negatiu, des de fa anys es duen a terme iniciatives al respecte. Un dels exemples més destacats és l’Hospital de Granollers, que el passat 29 de maig va revalidar el nivell or de la Xarxa Internacional d’Hospitals Sense Fum. Juntament amb el Clínic de Barcelona, l’Hospital de Granollers va ser l’únic de tot l’estat que va rebre el guardó, el qual premia aquells centres mèdics que realitzen importants avenços en les polítiques de control del tabac.

Joana Guerrero, metgessa de treball del Servei de Prevenció de Riscos Laborals i Medi Ambient de l’Hospital de Granollers, ha explicat a Línia Vallès que “ha disminuït el nombre de treballadors que fumen, perquè des de fa un any s’ha posat més èmfasi en les actuacions amb els professionals de l’hospital”.

D’altra banda, la capital de la comarca també va celebrar la Setmana Sense Fum amb diverses activitats als centres educatius del municipi. La principal proposta va ser el programa Entorn sense Fum, el qual consisteix a vetllar perquè a l’espai d’entrada dels edificis no s’hi fumi i promoure hàbits saludables entre la comunitat educativa. Segons l’Ajuntament, s’hi van sumar una quinzena d’escoles i instituts de la ciutat.

Per descomptat, no només Granollers va afegir-se a les jornades contra el consum de tabac. Altres exemples van ser Montornès, que també va desplegar la campanya Entorn sense Fum, i Santa Perpètua, on es van fer diverses activitats relacionades.

Salut anuncia noves lleis davant el repunt de consum

La darrera enquesta de salut de Catalunya (ESCA) provinent del Departament de Salut mostra que el consum de tabac ha experimentat un lleuger augment a Catalunya després d’anys de descensos. Concretament, el 2018 hi va haver un repunt en la prevalença de fumadors diaris i ocasionals, que va passar del 24% al 25,6%, trencant una tendència a la baixa que es mantenia des de feia anys. L’estudi també mostra que el grup d’homes més jove (entre 15 i 44 anys) és el que té una major prevalença de consum. Com que no existeixen dades específiques del Vallès Oriental, l’única estadística sobre el consum de tabac és en àmbit català.

En una conferència sobre la matèria divendres passat, la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar noves mesures contra el consum de tabac. Vergés va explicar que elaboraran una nova llei d’addiccions que prohibirà fumar en instal·lacions esportives a l’aire lliure, a l’exterior de parades de transport públic i a dins dels vehicles privats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram