Han estat necessaris més de 40 anys. Per primera vegada des del restabliment de la democràcia, el PSC es convertia diumenge en la força més votada al Vallès Oriental en unes eleccions catalanes. Amb un dels índexs de participació més baixos de la història –només un de cada dos vallesans va anar a les urnes–, el partit de Salvador Illa va obtenir 38.527 vots: el 24% dels sufragis.

La clau per aconseguir-ho va ser l’ensorrament de Ciutadans. La formació liderada per Carlos Carrizosa va passar de ser la primera força a la comarca el 2017 a ocupar la setena posició el 14-F amb només 8.880 vots (5,5%). De fet, a pràcticament tots els municipis on els taronges van ser el partit més votat en les passades eleccions, incloent-hi ciutats com Granollers o Mollet, el PSC va ser qui va rebre més butlletes diumenge. La patacada de Cs també la va aprofitar Vox, que va irrompre amb el 7,3% dels vots (11.688) i va deixar el PP amb 4.776 suports (3%), en una posició encara més marginal a la comarca.

Per la seva banda, l’independentisme va perdre més de 40.000 vots. Sigui com sigui, ERC es va mantenir en segona posició amb el 22,4% dels sufragis i Junts, amb el 20,3%, va ser la tercera força preferida a la comarca. Per pobles, un total de 17 municipis es van decantar per Laura Borràs.

Per últim, la CUP-G (6,6%) va estar a punt de fer el sorpasso a En Comú Podem (6,7%).