L’acte es va haver de fer mantenint les distàncies de seguretat pel virus. Foto: Aj.

Un dimarts del mes de maig del 1938, a les nou i cinc minuts del matí, l’aviació feixista deixava caure bombes sobre el centre de Granollers. Més concretament, damunt de la Porxada, que estava plena de gom a gom de veïns i veïnes que feien cua per aconseguir menjar, de l’Hospital i de l’escola Lluís Castellar, que era plena d’infants. Els estudis històrics calculen que el bombardeig va causar un total de 224 víctimes mortals: 124 dones, 84 homes i 16 no identificades. És per això que Granollers celebra, any rere any, un acte d’homenatge a les víctimes del bombardeig de la Guerra Civil.

Aquest diumenge 31 de maig, Granollers va commemorar el 82è aniversari d’aquests fets, però va ser una commemoració especial. Primer perquè es va haver de fer amb aforament limitat a causa de la Covid-19, i segon perquè precisament els morts per la pandèmia van ser presents en els parlaments d’un acte que també va voler servir per compartir el dol actual. La cerimònia es va portar a terme al cementiri i només hi van poder participar presencialment els representants de les institucions i entitats acreditades. Tanmateix, l’acte va ser retransmès per VOTV perquè tots els granollerins poguessin seguir en directe l’homenatge.

D’altra banda, a la sala d’actes del Museu de Granollers es va fer un recorregut virtual pels espais de la ciutat que van patir el bombardeig a través d’una visita guiada per la historiadora Cinta Cantarell. A més, l’Ajuntament granollerí va engegar una activitat educativa anomenada Emocions al vent per recordar les víctimes des de casa. Una proposta que consistia a construir estels, escriure-hi un missatge dels sentiments trobats durant la jornada, penjar-los als balcons i publicar-los a les xarxes sota el hashtag #emocionsalvent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram