Els mostrejos indiquen que hi ha menys població de fauna, però suficient per recuperar la situació anterior del riu. Foto: Agents Rurals

Dos o tres anys per recuperar-se de l’incendi a Montornès i el temporal Glòria. Aquest és el diagnòstic del riu Besòs que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha fet aquesta setmana dels enormes impactes mediambientals que han hagut de suportar les seves aigües.

L’anàlisi del Govern arriba precisament dies després de la denúncia d’Ecologistes en Acció a Ditecsa, l’empresa que es va incendiar provocant una catàstrofe ecològica sense precedents al riu pels vessaments a l’aigua de substàncies tòxiques industrials. Per a Quim Pérez, membre de l’entitat, era “força evident que la recuperació tardaria anys”. L’activista explica a Línia Vallès que ho veien venir des dels primers moments de l’incendi: “Ja ho vam dir quan es va saber la dimensió de l’abocament i vam anar al riu a netejar quatre dies després. Es podia inhalar la toxicitat que sortia de l’aigua”, recorda Pérez”.

En aquest sentit, l’ecologista assegura que “no és normal que hi hagi indústries perilloses a la vora del riu i de poblacions”. A més, considera que a això cal afegir-hi “que no hi hagi plans de seguretat o els protocols no siguin adequats”. D’altra banda, considera que encara “no se sap la dimensió completa de la contaminació” pel que fa als “sediments, els aqüífers i l’afectació atmosfèrica”.

Des del Govern, per la seva banda, afirmen que “les densitats poblacionals de peixos i d’alguns ocells han disminuït” tot i que “hi ha exemplars suficients” per restablir la situació anterior. I és que després dels abocaments tòxics, el Besòs va haver de suportar la segona estocada del temporal Glòria. La tempesta va fer passar el cabal de 3 metres cúbics per segon a més de 500, provocant danys importants un altre cop a l’ecosistema.

Tot i la violència dels dos incidents, que la mateixa Generalitat considera els més greus que han passat al riu en les darreres dècades, hi ha motius per a l’esperança. Els mostrejos indiquen que encara i així es manté la biodiversitat i es poden seguir trobant les espècies més habituals al riu.

La Plataforma en Defensa del Besòs: una resposta a l’incendi

Una trentena d’activistes provinents de municipis de la conca del Besòs com la Llagosta, Sant Fost o Sant Adrià es van reunir dissabte al Casal Cultural de Mollet en l’Assemblea per la Defensa del Besòs, en resposta a la catàstrofe de Ditecsa. Laura Villar, portaveu de l’entitat ecologista Mollet pel Futur, va assistir a la trobada: “L’incendi va ser un punt d’inflexió per a tots nosaltres. Abans anàvem fent coses per separat, però ara sabem que ens hem d’organitzar per fer pressió conjunta”, explica.

Villar ha avançat a aquest periòdic que un gran grup d’entitats “està valorant unir-se sota la Plataforma en Defensa del Besòs”. Segons l’activista, ara mateix cada associació està consultant a les seves respectives assemblees aquesta possibilitat, que aniria acompanyada d’un manifest pròximament.

La conscienciació de ciutadans, polítics i empreses, la vigilància del riu i exigir un diagnòstic complet de les aigües són els principals punts que els activistes buscaran aconseguir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram