Un moment del Sant Jordi d’estiu a Granollers. Foto: Ajuntament de Granollers

“No es nota l’eufòria ni la felicitat que es respira durant les primeres hores de Sant Jordi ni tampoc es veuen persones amb rams de roses a les mans mentre passegen”, deia ahir la presidenta de la llibreria La Gralla (Granollers), Eva Portell, a Línia Vallès.

Aixecar-se amb una rosa, un llibre, una emoticona d’un drac o un feliç Sant Jordi desquadra quan els carrers no estan plens de parades de llibres, guarnits de flors i de propostes culturals per viure una de les diades més festejades a Catalunya.

I és que sota un sol de juliol i a més de 30 graus, aquest dijous el Vallès Oriental es va despertar per viure el Sant Jordi que la Covid-19 es va endur.

“No sembla que sigui Sant Jordi. Està tot molt deslluït. Avui és mercat setmanal a Granollers i no podrem muntar les parades de llibres fins a la tarda. Això fa que la gent vagi molt perduda i no s’adoni que avui és un dia especial. Tanmateix, amb la situació sanitària actual era molt difícil fer un Sant Jordi alternatiu a l’altura del tradicional”, comentava Lídia Alonso, una venedora de la llibreria Carbó (Granollers), a Línia Vallès.

Un Sant Jordi sense cues de persones que esperen col·leccionar una dedicatòria en el seu llibre preferit, sense música i sense concursos d’escriptura. Portell explicava que des de La Gralla van intentar revifar el Sant Jordi alternatiu d’enguany. “Vam organitzar un programa de signatures de llibres amb convidats de renom catalans que han estrenat les seves obres recentment, com Pilar Rahola o Toni Cruanyes, però la situació dels rebrots a Barcelona només va permetre portar a terme l’acte amb escriptors vallesans”, detallava Portell, desanimada, esperant que la jornada acabés sent més participativa. Precisament un dels artistes granollerins que va poder participar en la signatura de llibres de La Gralla és Esteve Plantada, amb el seu nou poemari, Troncal, que parla de natura, país, llibertat i resistència.

“No sé què s’espera d’un 23 de juliol en el qual la majoria dels veïns han marxat de vacances”

“La cosa està molt fluixeta”, confirmava Carla Xavier, una de les treballadores de la llibreria religiosa Santa Anna (Granollers), que es troba en un dels espais més privilegiats de la ciutat: una capella datada del segle XIV a la plaça de la Caserna.

Tant Portell com Alonso i Xavier consideraven que havia sigut una mala jugada haver d’esperar que s’acabés el mercat setmanal per muntar les seves parades de llibres i tenien poques esperances dipositades en aquest Sant Jordi d’estiu.

Els molletans tampoc es van veure seduïts per la celebració del Sant Jordi alternatiu. El propietari de la llibreria l’Illa (Mollet), Carles Penya, tenia muntada la seva parada des de primera hora. “Hi ha molt poc moviment, però és normal. No sé què s’espera d’un 23 de juliol, en el qual la majoria dels veïns ja han marxat de vacances o estan pensant on anar a refrescar-se”, raonava Penya.

A Parets, el Sant Jordi també es va viure descafeïnat. Una de les treballadores de la llibreria l’Elefant (Parets), Alba Planas, mostrava la seva decepció respecte a la jornada a Línia Vallès. “De moment no hem rebut cap visita fora del que és habitual. Podríem dir que la diada va fatal. Com que ja ens ho imaginàvem vam decidir muntar una petita parada dins de la botiga”, relatava Planas.

Amb tot, els esforços de la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes per intentar animar els ciutadans a celebrar el Dia del Llibre i de la Rosa sembla que deixaran un mal sabor de boca entre els llibreters vallesans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram