Els sindicats han posat l’actuació de Grifols sota la lupa. Foto: ACN

El sindicat USOC ha alertat recentment que un treballador de Grifols a Parets ha mort per coronavirus i ha denunciat la multinacional davant la Inspecció de Treball per, en paraules seves, “posar en risc la plantilla” i mostrar “desídia i negligència total” en plena pandèmia.

En un comunicat, el sindicat acusa la multinacional d'”incomplir” les mesures de seguretat i de dur a terme accions “gens fiables” per prevenir contagis dins del centre de treball. L’organització sindical assegura que s’ha evitat informar dels possibles positius, que les quarantenes preventives “no han estat correctes en molts casos” i que als treballadors especialment sensibles se’ls ha denegat la possibilitat de confinar-se.

L’empresa ha continuat treballant des que es va decretar l’estat d’alarma perquè és un fabricant de medicaments i desenvolupa una funció essencial. Segons USOC, el primer cas de coronavirus confirmat a la plantilla d’Institut Grífols a Paret del Vallès es va saber el 21 de març i ara ja hi ha més infectats al grup. El dia 26 de març els treballadors van ser informats que el primer contagiat havia perdut la vida. Els companys de torn de la persona que havia mort no van ser confinats després de la defunció, assegura el sindicat.

GRIFOLS, SORPRESA
L’empresa s’ha mostrat sorpresa per les queixes d’USOC i recorda que fa dues setmanes va arribar a un acord amb els sindicats amb l’objectiu d’assegurar la continuïtat de l’activitat farmacèutica i, alhora, garantir la seguretat i la salut de la plantilla. “La col·laboració entre els sindicats és constant; a hores d’ara, els treballadors són el més important per a la companyia”, afirma Grifols. L’acord al qual es va arribar el passat 19 de març inclou mesures com la promoció del teletreball, la creació de dos grups de treball per garantir la producció i evitar contagis o la instauració d’una borsa d’hores flexible a recuperar durant els pròxims quatre anys per a aquells departaments on la producció no sigui urgent.

“Des de l’inici de la pandèmia hem pres les mesures necessàries per garantir la seguretat del nostre equip humà, tant en els nostres centres de treball corporatius com en les àrees de producció”, ha expressat Grifols en declaracions a l’ACN. Alhora, la farmacèutica remarca que ha pres mesures que han anat “més enllà de les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres autoritats sanitàries”. En aquest sentit, assegura que s’ha reduït en un 60% el nombre de treballadors que es presenten cada dia al seu lloc de treball i que “s’han extremat les mesures de prevenció i riscos laborals per evitar qualsevol situació de risc”.

Sigui com sigui, avui la CGT ha fet públic que també ha denunciat l’Institut Grifols davant d’Inspecció de Treball pel mateix motiu: “posar en risc la salut dels treballadors”. El sindicat assegura que l’empresa no va activar cap protocol de confinament després de la citada mort per coronavirus d’un treballador, entre altres “males praxis” que denuncien des de la mateixa CGT.