El Dani i la Lucia passaran d’estudiar a l’INS Marina a un institut dels Estats Units i el Canadà durant deu mesos. Foto: INS Marina

La Lucia i en Dani estan a punt de convertir-se en representants de la Llagosta a Amèrica amb només 15 anys. Els joves alumnes de l’Institut Marina són dos dels 600 escollits a tot l’estat per estudiar primer de batxillerat a l’altre costat de l’Atlàntic gràcies a la prestigiosa beca de la Fundació Amancio Ortega. “Al principi no m’ho podia creure, va ser com un somni i massa per assimilar. Em va venir molta felicitat de cop i després em vaig adonar del que havia passat”, explica a Línia Vallès la Lucia, que farà l’estada als Estats Units. En Dani, que anirà al Canadà, també ho va viure així: “Em van venir a la ment totes les experiències que podria viure i em vaig quedar una mica en xoc”, confessa.

Tanmateix, el privilegi d’haver obtingut aquesta recompensa, que cobreix totes les despeses durant els deu mesos de curs, no ha estat cap regal. Per aconseguir l’anhelada beca han hagut de passar diverses proves escrites, orals i entrevistes que els han fet destacar per sobre de milers de sol·licitants. De fet, la mateixa Lucia pensava que no seria escollida: “Anava amb la mentalitat que no m’agafarien, tothom em deia que no em tocaria”, explica. Quan va ser acceptada, però, afirma que “tothom” li va donar l’enhorabona i li va “transmetre la seva felicitat”. En Dani, per la seva part, explica que va anar amb “el pensament negatiu” per evitar “tenir esperances” i que finalment no l’escollissin.

“SORTIM D’UN POBLET”
Ambdós destaquen “l’orgull” que suposa ser de la Llagosta i arribar a les Amèriques. En Dani remarca el canvi que suposa “passar d’un poble d’uns 13.000 habitants a un altre continent”. La Lucia, en aquest sentit, també comparteix entre riures la sensació del seu company: “Sortim d’un poblet i de cop i volta coneixerem món. Serà una mica estrany”, comenta.

10 mesos passaran al Canadà i els Estats Units amb una família d’acollida i estudiant

A banda dels estudis en si, l’objectiu de la beca és oferir un procés d’immersió en una cultura estrangera com és la nord-americana. Per aconseguir-ho, els alumnes viuran amb una família d’acollida amb la qual seran un més de la casa. “M’espero moltes experiències, sobretot en creixement personal i millorar l’anglès”, preveu en Dani. Però tan important com aquesta part, també destaca que serà “conèixer molta gent i descobrir món, cultura i tradicions com el Halloween o el dia d’Acció de Gràcies”. Davant d’un canvi de vida tan gran, la Lucia creu que trobarà “dificultats al principi” però, “quan t’hi acostumes i ho comences a gaudir, segur que és una de les millors experiències de la teva vida”.

L’aventura dels adolescents deixarà un buit important a casa. Tot i això, els pares del Dani no han dubtat a impulsar el seu somni: “Els meus pares em van animar molt i es van posar molt contents quan em va tocar. Diuen que és una oportunitat que em pot obrir moltes portes i que no tingui cap dubte d’anar-hi”.

A casa de la Lucia, però, explica que els seus pares, tot i haver-la animat en un primer moment, ara “tenen molta por” i reconeix que “si fos per ells, potser no hi aniria”.

PENSANT EN EL FUTUR
L’oportunitat de creuar l’Atlàntic i viure a Amèrica del Nord serà un maó més per edificar la carrera d’aquests dos joves llagostencs. De fet, tot i la seva edat, tenen molt clar què volen ser de grans. “M’agradaria tenir una empresa en el món informàtic”, explica en Dani, que reconeix que és “un objectiu ambiciós”. Amb la mateixa humilitat, la Lucia afronta el seu futur, que en el seu cas “estaria en el camp científic per la branca de química”. En aquest sentit diu que “és difícil, però tot té la seva part de dificultat”.

Amb aquesta mentalitat tan clara i decidida, la Lucia i en Dani afronten el repte que suposa passar de viure en un petit poble del Vallès Oriental a la terra de les oportunitats. El pròxim curs no serà un més per a ells: benvinguts a Amèrica.

“Molt important” per al Marina

Anabel Giménez, la directora de l’Institut Marina -l’únic públic de la Llagosta-, assegura que és “molt important” que dos dels seus alumnes hagin rebut la beca. Giménez destaca la dificultat de les proves per aconseguir-la, fet que posa de manifest que aquest centre “prepara força bé”.