Unes 40 persones visiten cada dia el restaurant, situat al Teatre Auditori de Granollers. Foto: APADIS

Una amanida amb ruca i formatge de cabra o una pizza amb tomàquet fresc no són simples plats al restaurant El Gat Verd de Granollers. Són el resultat de la dedicació i la feina de persones amb discapacitat intel·lectual i física associada a les quals se’ls ha donat una oportunitat per demostrar el seu valor professional. Sigui cuinant o servint, aquests experts en restauració tenen cada dia una cita amb clients que busquen un bon àpat.

De la mà de la fundació APADIS, l’establiment és tot un exemple de com integrar al mercat laboral persones amb discapacitat. “Per a nosaltres el més important és la normalització i la visibilització d’aquest col·lectiu”, explica a Línia Vallès Imma Navarro, presidenta i directora de l’associació i fundació APADIS. Segons Navarro, la filosofia de l’entitat és que “les persones amb discapacitat tinguin llocs de treball i igualtat de drets”.

El mercat laboral és hostil i complex per a aquestes persones. Segons les darreres xifres de l’Institut Nacional d’Estadística, la taxa d’atur dels discapacitats se situa en un 26,2%, 9,1 punts superior a la de les persones sense discapacitat en el mateix període. De fet, segons Navarro “el més difícil per a aquestes persones és mantenir el lloc de feina i no tant aconseguir-ne un”.

Però això no significa crear un escenari idíl·lic per a aquests treballadors, sinó situar-los en un entorn laboral real. La directora és clara: “El nostre objectiu és que la gent torni, i per això volem els millors treballant amb nosaltres”. Navarro explica que “sovint se’ns apropen clients i ens pregunten a cau d’orella: ‘De debò són discapacitats?’. Cal demostrar que són capaços i trencar aquestes barreres i prejudicis”.

En el cas del Gat Verd deu treballadors amb diversitat funcional formen part de la seva plantilla. Alguns són cambrers i altres són ajudants de cuina, i treballen braç a braç per satisfer els visitants. “Entre setmana tenim una mitjana d’uns 40 clients”, explica Navarro.

El restaurant, situat al Teatre Auditori de Granollers, funciona a ple rendiment des del 2016. Tres anys abans s’havia estrenat a Bellavista, des d’on es va traslladar fins a la seva actual localització, a l’emblemàtic indret de la ciutat. La directora recorda que “abans al bar del teatre no hi havia vida. Però quan vam arribar nosaltres la resposta de la gent va ser molt bona, i ara sempre hi ha moviment”.

D’altra banda, la feina diària del Gat Verd es combina amb un recent servei de càtering que ha triomfat a la comarca. Ajuntament, Diputació i Consell Comarcal són alguns dels clients que degusten les especialitats preparades pels treballadors del local.

MÉS ENLLÀ DEL GAT VERD
Però El Gat Verd és només una de les cares d’APADIS. L’entitat compta amb molts altres projectes per facilitar la inclusió en entorns laborals. Un dels exemples és l’avançament que ha fet Navarro a aquesta publicació: “A finals d’agost obrirem una botiga de regals a l’Hospital de Granollers, anomenada Felicitarium. S’hi podran comprar obsequis, revistes, diaris i llibres de segona mà”.

A més, tal com existeix un gat, hi ha una Gata Parda que l’acompanya. Amb aquest nom la versió en cafeteria de l’establiment també promou la feina per a persones amb diversitat funcional. Aquests projectes demostren que no es tracta de sentir llàstima i ser paternalistes amb aquest col·lectiu, sinó donar-los eines per demostrar que estan més capacitats del que diuen els prejudicis. O com diu Navarro: “No volem el peix, sinó la canya per pescar”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram