Albert Biescas i Oriol López, d’ERC Mollet. Foto: J.G.

Aquest matí, el portaveu d’Ara Mollet ERC, Oriol López, i l’expresident de la secció d’ERC a Mollet Albert Biescas s’han presentat als Jutjats de Granollers per fer front a un presumpte delicte d’injúries i calúmnies a l’alcalde Josep Monràs (PSC) d’ara fa deu anys. Els ha acompanyat, entre altres, l’exdiputat d’ERC Joan Tardà, en una comitiva que els ha volgut donar suport.

Després del judici, la plataforma Mollet Parla –que va néixer la setmana passada per lluitar “en defensa de la llibertat d’expressió i contra la judicialització política a la ciutat”– ha convocat una concentració davant de l’Ajuntament molletà per també donar suport als encausats.

UN CAS QUE VE DE LLUNY
El 2010 l’Ajuntament de Mollet, sota el mandat de Monràs, va adjudicar a Decathlon una parcel·la pública situada a la zona de la Vinyota. Mollet Impulsa, en aquell moment Promosol –que és l’empresa municipal que es dedica a la gestió del patrimoni municipal–, va donar la parcel·la de la Vinyota a Decathlon malgrat que hi havia una altra empresa (Eurocat) que s’havia presentat al concurs de la licitació del terreny i que oferia 2,3 milions d’euros més que la multinacional de roba esportiva. És per això que la immobiliària Eurocat va iniciar un procés judicial contra Mollet Impulsa “per falta de transparència en l’adjudicació”.

El 2016 va sortir la sentència del cas de la licitació de la parcel·la de la zona de la Vinyota. Aquesta donava la raó a Mollet Impulsa, però anul·lava l’adjudicació del terreny per motius de manca d’igualtat en les condicions. Segons ERC Mollet, durant tot aquest procés judicial va haver-hi força ocultisme per part del govern de Monràs respecte del que estava passant.

L’ORIGEN: UNA RODA DE PREMSA
Per aquest motiu, el 2017 els republicans, conjuntament amb els comuns i Podemos, van decidir fer una roda de premsa explicant als molletans tot el que havia passat i fent una valoració política de la gestió de la licitació.

L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, recorda a Línia Vallès que durant aquella roda de premsa es va “entredir” que ell s’hauria embutxacat una alta suma de diners amb l’adjudicació del terreny i que aquesta acusació va suposar-li “un escarni polític a les xarxes socials”. “Vaig posar en coneixement de la Fiscalia els fets i aquesta va considerar que eren motiu de delicte. També va determinar que en el procés de l’adjudicació no hi havia hagut cap irregularitat”, afegeix l’alcalde molletà, que vol deixar clar que ell sempre ha tingut “predisposició al diàleg” i que “la diferència de criteri polític forma part de la llibertat d’expressió, però no pas l’insult gratuït ni la calúmnia”. Per contra, la secretària d’ERC Mollet, Marta Vilaret, afirma que “mai es va acusar Monràs de cap delicte; ni tan sols se’l va anomenar”. Sigui com sigui, va ser aquella roda de premsa la que va donar pas al periple judicial entre ERC i l’alcalde molletà.

Ara, la Fiscalia acusa López i Biescas d’un presumpte delicte de calúmnies (18 mesos de multa a raó de 10 euros diaris i que els acusats costegin les despeses judicials). Per la seva banda, Mollet Impulsa –­acusació particular– els demana una pena de 24 mesos de multa a raó de 10 euros diaris per calúmnies o de 14 mesos –també amb una multa diària de 10 euros– per injúries, a més d’una indemnització de 3.000 euros per a Monràs.

La presidenta d’ERC Mollet, Meritxell Humbert, denuncia que es tracta “d’un judici polític contra l’oposició que crearà un precedent a la ciutat”.