Carles Miquel destaca que la delinqüència juvenil ha baixat des de l’arribada dels menors. Foto: Laura Cortés / ACN

La reunió de dimecres sobre el possible centre de menors a Sant Fost va deixar fred tothom. Aquesta és la conclusió de la trobada entre la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), la plataforma veïnal Gestión Responsable, la cooperativa social ISOM i l’alcalde, Carles Miquel. La DGAIA va exposar el projecte i la situació dels menors cara a cara amb la plataforma, que es va mantenir ferma en el seu rebuig al centre. La reunió, concertada per Miquel, no va aconseguir cap punt d’acord entre ambdues posicions en les tres hores i mitja que va durar.

Un membre de la plataforma que va assistir a la reunió ha explicat a Línia Vallès que van proposar que “en lloc d’un centre de menors, els joves vagin a famílies d’acollida, però la DGAIA no vol una solució ni escolten”. Segons explica, es va proposar això perquè així els joves “estaran més tranquils i en un millor ambient, perquè els centres de menors no estan funcionant”.

En aquest sentit, l’alcalde afirma a aquest periòdic que la plataforma “va centrar-se a criticar el model d’acollida de la DGAIA i no es va concretar res sobre el cas de Sant Fost”. Sobre l’opció de les famílies d’acollida, Miquel explica que “no és competència de la DGAIA, i la Generalitat ja fa moltes campanyes per promoure-ho, malauradament sense gaire èxit”, a més que considera que aquesta opció no té prou fonaments per dur-se a terme. Com a exemple, el batlle assegura que Gestión Responsable es basa en “gent en grups de Whatsapp que diuen que volen acollir a canvi de subvencions”.

L’estancament en les posicions és evident, ja que la plataforma continua mantenint que “Sant Fost no té suficients infraestructures per acollir-los” i alhora assenyalen que “els veïns estan preocupats” per l’acollida, tot i que defensen que no són “un poble insolidari” i que “cal acollir-los”.Precisament, l’alcalde respon a aquest aspecte explicant que segons dades oficials dels Mossos “en els darrers tres anys, que és quan ha començat l’arribada més important de menors estrangers no acompanyats, no només no ha augmentat la delinqüència juvenil, sinó que ha disminuït”.

Davant d’aquesta situació, des de Gestión Responsable contemplen la possibilitat de tornar a manifestar-se contra el centre de menors si no s’atura el projecte, i demanen més temps abans que arribin els joves. D’altra banda, l’Ajuntament celebrarà un Ple el 10 de desembre per tractar el tema.

Línia Vallès ha contactat amb la DGAIA, però no han volgut fer declaracions més enllà de confirmar que es va celebrar la reunió.