Ascensió Granollers

Imatge d’arxiu de la mostra ‘Menjar Bé’ situada al Parc Firal. Foto: Fires i Festes de l’Ascensió

Granollers es prepara, un mes de maig més, per a l’arribada d’un dels esdeveniments més destacats de la ciutat, les Fires i Festes de l’Ascensió. Aquesta 73a edició es farà esperar i no se celebrarà fins al darrer cap de setmana, que coincideix amb els dies 30 i 31 de maig i l’1 de juny. Com sempre, comptarà amb un ampli programa cultural i festiu i amb les fires sectorials al centre, i amb la quarta edició de la Fira d’Economia Verda i Circular (EVC) al Parc Firal, on tornaran a tenir cabuda les empreses relacionades amb la sostenibilitat.

A l’espera que es presenti el programa oficial de l’edició, en l’acte de presentació del cartell de l’Ascensió 2025 que es feia a finals d’abril ja s’avançava la principal novetat d’enguany. Per ampliar les mostres sectorials naixerà la Fira de l’Oli i la Xocolata, que se celebrarà a la plaça de les Olles. Aquesta comptarà amb mitja dotzena d’expositors de productors de la comarca i de l’Associació de Productors i elaboradors d’Oli d’Oliva del Vallès, on es podran comprar i degustar diferents varietats tant d’oli com de xocolata. A més, en aquest espai també es faran activitats, com tastos i demostracions de cuina.

Al Parc Firal

Com és habitual, la Fira d’EVC estarà dividida per temàtiques relacionades amb l’economia verda i cadascuna d’elles ocuparà un espai diferent. De nou, s’apostarà per l’alimentació de qualitat i de proximitat, amb productors locals situats en les carpes de la zona anomenada ‘Menjar Bé’, per l’habitatge sostenible, a la zona ‘Viure Bé’, i per la moda sostenible, a l’espai batejat com ‘Moda Bé’.

Més enllà de la mostra d’estands de productes, companyies i entitats relacionades amb cadascuna de les temàtiques, com sempre també hi haurà activitats paral·leles a cada zona, com exposicions, sortejos i actuacions en directe.

D’altra banda, fora de l’espai firal s’instal·larà la tradicional fira d’atraccions per a tots els públics.

Al centre

Més enllà del Parc Firal, l’Ascensió arribarà fins al centre de la ciutat. Allà es distribuiran, també en diferents espais, les petites fires sectorials de formatge, que amb el nom de ‘Cheese Party’ aproparà formatges i vins de qualitat i proximitat als veïns a la plaça de l’Església, i la de productes elaborats amb materials i processos sostenibles anomenada ‘Ascensió Market’ i situada a la plaça Maluquer i Salvador.

Aquestes dues mostres es complementaran, un any més, amb la Mostra d’Oficis antics que es farà a la Porxada i amb l’espai destinat als jocs de taula, el ‘Jugar x Jugar’, a Roca Umbert.

La filla de Ruera farà el pregó

L’encarregada de donar el tret de sortida a l’Ascensió serà la filla del compositor, pedagog i activista cultural granollerí Josep Maria Ruera, Rosa Ruera, coincidint amb la celebració del 125è aniversari del seu naixement. Amb motiu de l’efemèride, Granollers celebra l’Any Ruera.

Tot i el pes de les fires, l’Ascensió no s’entendria sense la cultura popular, i per això tindrà un pes destacat al centre, on es faran actuacions musicals, cercaviles, gegants, sardanes, castells i altres actes pensats per a tots els públics. La Passada, la tradicional desfilada enfocada a mostrar la cultura i el folklore popular i tradicional tornarà a viure una nova edició, així com el ‘Fem un Llibre’ que cada Ascensió permet als nens i nenes de la ciutat participar en la creació d’un llibre gegant i col·lectiu, seran dos dels actes més destacats.

El cartell

La imatge que acompanyarà aquesta Ascensió 2025 ha estat creada per la dissenyadora granollerina Núria Vila. Es tracta d’un disseny senzill que combina colors i tipografies diferents en sis cartells diferents, i al centre de la imatge apareix una banderola típica de les festes majors.

La dissenyadora ha estat escollida per la seva trajectòria vinculada a la sostenibilitat, ja que Vila treballa i experimenta amb materials i tintes més sostenibles, amb l’objectiu de reduir la petjada ecològica.

Una festa històrica

La Fira de l’Ascensió té els seus orígens en les trobades de mercaders de tot el Vallès que, ja a principis del segle XI, se celebraven a Granollers. El model actual de fira no agafa forma fins a la postguerra i des de llavors fins fa quatre anys va mantenir-se com una mostra multisectorial, amb un pes destacat de tot allò que tenia a veure amb la ramaderia i la pagesia.

A partir del 2022, després de la pandèmia de la covid, el model es va reformular i es va decidir delimitar la presència d’empreses a la fira a aquelles relacionades amb l’economia verda i circular. Amb aquest canvi, Granollers es vol situar com un referent en aquest sentit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram