El model dissenyat per Jordi Dalmau va ser vist per milions d’espectadors durant la prestigiosa gal·la dels Oscars. Foto: ABC

El Dolby Theatre espera impacient una actuació memorable, la primera d’una artista espanyola a la cerimònia dels Oscars en tota la seva història. La protagonista, Gisela Lladó, apareix juntament amb altres intèrprets de tot el món per cantar Into the Unknown, la cançó principal de Frozen 2. La cantant enamora un públic farcit d’actors i directors de talla mundial amb la seva portentosa veu, i ho fa amb un tros important de Granollers a sobre. Concretament, l’enlluernador vestit que porta amb pedreria Swarovski confeccionat completament a mà pel dissenyador Jordi Dalmau i el seu equip.

Aquesta és l’experiència que va connectar dilluns la sastreria de Dalmau situada al carrer Ponent amb els premis més importants de la indústria cinematogràfica mundial. La creació, elaborada en només quatre dies, va ser vista per milions de persones a tot el món. “És com un somni, encara no ens ho creiem”, reconeix Dalmau a Línia Vallès. L’artesà va viure com un “orgull total” que una obra seva s’exposés així, i més encara sobre el cos de Gisela, que per a ell és “com una germana”.

I és que es coneixen “des de fa molt temps”, segons explica Dalmau. “Em va trucar corrent quan va saber que actuaria als Oscars. Pensava que era una broma i no m’ho creia, però ella em va insistir perquè volia un vestit especial i sabia que jo el podria fer”, relata. En aquest sentit, el dissenyador assegura que l’artista “anava amb els ulls tancats” per la confiança que tenia en el seu amic. L’estreta relació entre els dos va ser de gran ajuda per al confeccionador: “Conec els seus punts dèbils i forts, i sabia perfectament com potenciar la seva figura”, explica. “Crec que vam encertar molt amb el disseny, i era complicat perquè havíem de fer una obra extremada però no sexy”, afegeix.

ART CONTRA RELLOTGE
La creació del vestit va fer anar de bòlit l’equip de Dalmau i els seus proveïdors per complir la cita de Hollywood. “Hi ha moltes hores de feina darrere, des del primer moment ens vam posar en marxa tot i que no sabíem ben bé si Disney i els Oscars acceptarien el nostre disseny”, confessa el granollerí. Per això tenien “un pla A i B”, en el cas que els organitzadors de la cerimònia no acceptessin la primera proposta. A més, els mateixos amfitrions van ser força exigents: “Ens van limitar a un pantone concret i no ens podíem sortir dels colors que van marcar”. Tot i això, el primer esbós ja va ser aprovat i no va caldre recórrer a l’alternatiu.

L’estreta relació entre Dalmau i Gisela va ajudar molt a fer el disseny del vestit

El vestit resultant, una joia artesanal de 16 quilos bicolor en rosa pal i plata amb les pedres precioses de Swarovski i unes peces cosides de forma delicada i al mil·límetre. La detallada part superior va anar acompanyada d’una faldilla amb seda de diferents tons de color rosa amb la tècnica del trinxat, per donar un efecte de plomes en moviment.

Malauradament, el mateix Dalmau no va poder viure en directe la seva creació exposada als Oscars, ja que es trobava sense cobertura: “Estava a Mallorca treballant en una sessió de fotos sense accés al mòbil, a la televisió o a qualsevol altre mitjà. Només la meva dona m’anava dient de tant en tant què passava”, explica. Per això, assegura que quan va tornar a Granollers “va venir tot de cop i volta”.

REIVINDICANT EL PETIT SASTRE
L’elecció de Gisela, tot i que sorprenent per a molts, no ho és tant per a Dalmau. El fet de confiar la seva aparença en una gala tan important a un “petit sastre”, com es defineix ell mateix, és una tendència a l’alça: “Cada cop passa més, els artistes es cansen de grans marques i aposten per un disseny artesà”, comenta. Per això, el dissenyador considera que “està molt bé que els famosos portin moda feta a casa”.

Precisament aquesta històrica i pionera actuació de Gisela demostra que el nivell dels sastres i dissenyadors de casa nostra és perfectament adequat per estar present en una de les cerimònies més importants del planeta, com va passar dilluns en la 92a edició dels premis Oscars a Hollywood.