La santfostenca i enginyera Anna Martínez, de vint-i-dos anys. Foto: A.M.

Les dones a la ciència sempre han existit, però sovint els llibres de text s’han encarregat d’invisibilitzar les seves actuacions. És per això que tothom coneix Einstein, però poques persones saben que Hedy Lamarr, a més de ser una actriu coneguda al cinema, va ser una de les coautores de la tecnologia del wifi modern.

Anna Martínez és una santfostenca de vint-i-dos anys que, recentment, ha entrat a formar part de l’equip internacional The Institut of Artificial Gravity. Aquesta companyia investiga els efectes que té la gravetat zero en la salut dels astronautes i la creació de gravetat artificial. “Em van contactar per LinkedIn i fa unes quantes setmanes que ho compagino amb l’últim any de carrera i les pràctiques a l’aerolínia Volotea”, explica.

Ella i les seves amigues de carrera van sortir el 8-M als carrers amb un cartell que contenia un missatge clar: “Nos pega ser lo que queramos”. Totes estudien enginyeria aeronàutica a la UPC i estan cansades de conèixer persones que els diguin “no te pega” ser enginyera: “No sé quina aparença hauria de tenir perquè em quedés bé la meva professió”, diu l’Anna.

D’altra banda, lamenta que en el camp científic hi hagi una bretxa de gènere: “Jo des dels deu anys aixeco la mà i dic: vull ser enginyera”. Per això, a la ESO van reclutar-la per estudiar matemàtiques a la Facultat. Però “sempre”, com a noia, s’ha trobat en minoria. A l’optativa de Tecnologia era l’única alumna i recorda que el degà “va alegrar-se perquè hi havia 20 noies entre una promoció de 120 alumnes”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram