El jurat ha destacat la visió irònica en l’obra de Ballbona. Foto: Mar Vila / ACN

L’escriptora i periodista montmelonina Anna Ballbona va guanyar dilluns el Premi Llibres Anagrama de Novel·la amb l’obra No soc aquí. El llibre explora de forma simultània l’estranyesa cap a l’herència familiar i l’acceptació dels seus orígens amb la Mila, una protagonista que és filla de pagesos i nascuda als anys 70 en un barri apartat i deixat.

El jurat ha valorat molt positivament la visió irònica que es transmet durant la narració i ha definit el llibre com un “artefacte literari que funciona de manera perfecta i exacta”. Amb aquesta valoració, No soc aquí s’ha imposat a 28 escrits més presentats al guardó, que està dotat amb una recompensa econòmica de 6.000 euros.

La mateixa Ballbona va donar les seves sensacions després de l’anunci del premi i va explicar que en l’obra “els personatges que desfilen es defineixen per com parlen, per les particularitats de com s’expressen”.

Aquesta és la segona novel·la publicada per l’escriptora nascuda a Montmeló l’any 1980, i que la destaca en el món literari català. El primer llibre, Joyce i les gallines (2016), ja va aconseguir el reconeixement de la crítica, i fins i tot va aconseguir ser finalista del mateix premi que enguany s’ha endut. A banda, ha publicat diversos reculls de poesia i escriu articles periodístics.