Un moment de la concentració d’ahir a la Porxada. Foto: Ajuntament

Granollers torna a estar commocionat. Després d’haver-la enterrat fa mig any sense haver pogut aclarir els fets, ahir la foscor que ha envoltat fins ara la mort de Vianca Alejandra Roca va veure una mica de llum. A primera hora del matí els Mossos d’Esquadra feien públic que dilluns havien detingut a l’Hospitalet de Llobregat Joel P., la parella de la víctima, com a presumpte autor del seu homicidi i que el jutge havia decretat per a ell presó provisional.

La notícia sacsejava de nou la ciutat. L’Ajuntament, a qui els familiars de Vianca han acusat en diverses ocasions de deixar-los “desemparats”, convocava tres minuts de silenci a les set de la tarda en una Porxada que acolliria el dol i la consternació. I els mitjans de tot l’estat es feien ressò de la notícia, aportant alguns detalls que Línia Vallès no reproduirà per respecte a la família de la víctima i a l’ètica periodística.

Els fets es remunten a la tarda de diumenge 9 de setembre de 2018 a les sis de la tarda, quan un veí va alertar que a la llera del riu Congost al seu pas per Granollers hi havia un cadàver. Els agents que es van desplaçar al lloc van poder constatar que es tractava del cos sense vida d’una dona i que presentava signes de violència. Uns dies més tard es confirmava la tragèdia: el cos corresponia a Vianca Alejandra Roca, veïna de Granollers que estava desapareguda des del 17 de juliol de 2018. L’última vegada que la seva família la va veure amb vida va ser aquell vespre, quan va anar a deixar el seu fill de sis anys a casa de la seva mare per anar a sopar amb el presumpte homicida.

Ara, després de gairebé un any d’investigació, finalment els Mossos d’Esquadra han reunit suficients evidències que apunten que la dona hauria mort a mans de la seva parella. De fet, el jutge considera que hi ha “indicis raonables” que Joel P., de 28 anys i de nacionalitat dominicana, va cometre l’homicidi.

EMBARASSADA DE DOS MESOS
Segons la interlocutòria del jutjat de violència contra la dona número 1 de Granollers que ha decretat la presó provisional per al detingut, i a la qual ha tingut accés l’ACN, el crim s’hauria comès aquell mateix 17 de juliol a les dues de la matinada. Aquell dia, Joel P. va manifestar davant la policia que havia discutit amb la seva dona i que ella havia marxat del domicili “sense donar explicacions i emportant-se totes les pertinences personals”. Vianca, de 25 anys i originària de Bolívia, estava embarassada de dos mesos i, segons va declarar la seva parella aleshores, aquest va ser el motiu pel qual hauria marxat de casa. La investigació ha conclòs, però, que de l’anàlisi de les dades de telefonia mòbil es desprèn que el detingut i la víctima es van trobar pels volts de les dues de la matinada en un punt proper al lloc on mesos després es va localitzar el cadàver.

“Sempre hem sospitat d’ell, però no podíem dir-ho públicament perquè no teníem proves”, explicava ahir a Línia Vallès Jean Carla Roca, germana de Vianca, que lamentava la poca informació que estan rebent –el cas està sota secret de sumari– i tornava a denunciar la manca de suport institucional que, assegura, han patit aquests mesos. “No ens han ajudat en res”, sentenciava.

Ara, Joel P. podria afrontar una pena de fins a 15 o 20 anys de presó, mentre la ciutat de Granollers no oblida Vianca i torna a clamar justícia i dignitat contra la violència masclista.