Un grup de voluntaris de la Creu Roja de Granollers que s’encarreguen de repartir il·lusió. Foto: Creu Roja

“Els nens no haurien de preocupar-se per la situació econòmica que viuen els seus pares i no se’ls pot prendre el dret a ser feliços i a creure que la màgia existeix, com ho fan els fills dels pares solvents”, diu Soumaya Shaibi a Línia Vallès. Ella treballa com a voluntària a la campanya Cap nen sense joguina, que organitza la Creu Roja per les festes nadalenques, i alhora rep els packs de regals que prepara l’entitat per als seus fills.

Shaibi va començar a treballar en aquest projecte perquè estava “molt agraïda” de la possibilitat que li havia ofert la Creu Roja. “Les famílies venen a buscar-nos els regals amb un somriure d’orella a orella, perquè saben que faran feliços aquells que més estimen: els seus fills”, afirma la voluntària.

“Aquest any està sent més complicat complir els objectius previstos de recollida de regals. Hem hagut de picar a portes que mai abans ens havien fet falta”, comenta la tècnica de la Creu Roja que coordina aquest projecte, Carmen Àguila, a aquest setmanari. Segons Àguila, el problema és que aquest any a Mollet no s’han fet les accions que recordaven els veïns la importància de comprar joguines per a l’entitat. “Els altres anys col·laboràvem amb la ràdio de Mollet i durant tota una jornada fèiem difusió pels carrers de la ciutat de la campanya de les joguines”, recorda. Malgrat això, Àguila confirma que cap dels menuts que està dins del programa de la Creu Roja molletana es quedarà sense joguines.

533 és la xifra de nens de Granollers i Mollet que rebran joguines gràcies a la Creu Roja

Les famílies que viuen una situació de vulnerabilitat pateixen els estralls d’aquestes festes, on el consumisme s’ha barrejat amb la màgia, convertint en una obligació que els nens tinguin el seu regal. “Ens han vingut pares plorant desconsolats perquè no tenien regals per als seus fills. D’altres que han deixat de menjar per assegurar-se que sota l’arbre de Nadal hi hagi un regal embolicat”, lamenta Àguila, que sap que és molt important que les famílies no hagin de patir perquè els seus fills es quedin sense poder somriure per Nadal.

LES XIFRES ESPANTEN
En aquest sentit, des de la Creu Roja de Granollers informen, a Línia Vallès, que totes les joguines de la campanya Cap nen sense joguina són noves. “Considerem que no hi ha infants de primera i de segona. Per tant, com els altres han de rebre unes joguines que puguin estrenar”, defensen des de l’entitat granollerina, explicant que per a cada nen s’entreguen tres joguines que no són de caràcter bèl·lic ni sexista. “L’últim que hem de perdre és el somriure dels nostres fills”, conclouen des de la Creu Roja de Granollers.

Per desgràcia, les conseqüències de la pandèmia també s’han reflectit a la iniciativa Cap nen sense joguina. Des de la Creu Roja molletana comuniquen que aquest any hi ha més de 180 famílies de Mollet que s’han apuntat a aquest programa d’ajuda. “Hi ha 403 infants molletans que no es quedaran sense joguines gràcies a la nostra organització. És molt trist saber que només en un any a Mollet tenim un 37% més de nens en situació de risc”, apunten. En el cas de Granollers, l’increment no és tan elevat, però sí que hi ha un 10% més de nens que rebran joguines del programa respecte al 2019. Concretament, les gaudiran 130 granollerins.

Amb tot, la Creu Roja aconseguirà que 533 menuts vallesans no es quedin sense somriure… però què passarà després de Nadal? Com combatrem la bretxa que ha deixat la pandèmia?