La Fiscalia havia demanat 21 anys de presó. Foto: Àlex Recolons / ACN

El jutjat penal número 2 de Granollers ha condemnat a cinc anys i mig de presó el líder del projecte Pilla-pilla. La sentència es va fer pública dimarts, i condemna els acusats per delictes contra la integritat moral i revelació de secrets, amb els agreujants de superioritat i homofòbia. A banda del cap del grup, el jutge ha sentenciat els altres cinc acusats a penes de 9 a 27 mesos i a pagar 9.000 euros a cada víctima.

El projecte Pilla-pilla va vexar públicament tres homosexuals a Granollers i les Franqueses a finals del 2013 sota la falsa aparença de voler perseguir pederastes, de forma similar al grup neonazi i homòfob rus Occupy Pedophilia. Els membres del grup van assenyalar públicament les víctimes acusant-les falsament de pedofília, de forma que van quedar marcades públicament mitjançant vídeos penjats a les xarxes socials que van arribar als centenars de milers de visites. Al respecte, el fiscal va recordar durant el judici que els afectats van patir angoixa i fins i tot van pensar en el suïcidi davant la situació.

La comunitat LGBTI va quedar alarmada i impactada per l’aparició del projecte Pilla-pilla. La notorietat del cas i la por que s’estenguessin grups de forma similar als que actuaven a l’est d’Europa va portar per primer cop entitats de tot l’estat a integrar-se com a acusació popular sota la Comissió Unitària 28 de Juny.

CONTENTS AMB LA SENTÈNCIA
La condemna queda lluny dels 21 anys de presó demanats per la Fiscalia i dels 15 anys sol·licitats de l’acusació popular de la Comissió Unitària 28 de Juny. Tot i això, des del col·lectiu LGBTI s’ha valorat positivament la sentència. Laia Serra, advocada de l’acusació popular, va parlar en aquests termes de la condemna: “Tenim una sentència que dona compliment a totes les nostres expectatives; de sis persones, quatre d’elles tindran un ingrés efectiu a presó”.

A més, Serra va destacar que “s’ha reconegut el vincle del grup amb l’extrema dreta”. Una altra de les característiques que més va valorar la lletrada va ser que “és una de les primeres sentències en la qual es recull el dany col·lectiu a la comunitat LGBTI”.

Per la seva part, el president de l’Observatori Contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, va voler assenyalar el simbolisme que la sentència es fes pública el mateix 10 de desembre, Dia dels Drets Humans. “Amb aquesta sentència justa ens adonem que aquesta és la via que tenim per combatre l’odi”, explicava Rodríguez sobre la pinya que ha fet el col·lectiu. A més, va destacar la importància que la condemna aparegui en un moment d’auge de l’extrema dreta: “És important veure quins són els resultats de les ideologies d’ultradreta”.

L’entrada a presó dels integrants del grup és una decisió judicial que pot marcar futures condemnes en un dels atacs a la comunitat LGBTI més destacats dels darrers anys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram