Els resultats de cada partit en el global de la comarca. Infografia: Línia Vallès

Les eleccions municipals de diumenge al Vallès Oriental es van convertir en un pols municipi a municipi entre el Partit dels Socialistes de Catalunya i Esquerra Republicana. Finalment, el PSC va ser el vencedor final en nombre de vots, amb 52.225 sufragis socialistes a tota la comarca, cosa que suposa un 26,93% dels vots totals.

La competició amb Esquerra Republicana va ser molt ajustada en diversos consistoris vallesans, i els republicans van seguir de prop els socialistes en la batalla dels vots. En total, ERC va obtenir 47.713 paperetes favorables en el conjunt de la comarca, el que representa el 24,6% dels vots.

En la lectura per municipis, ERC va superar àmpliament els socialistes, i va ser la llista més votada en més consistoris. De les 39 localitats vallesanes, els republicans van vèncer en 14, mentre que el PSC ho va aconseguir en 7. Les victòries socialistes, però, van ser —entre d’altres— als dos municipis més poblats del Vallès Oriental: Granollers i Mollet.

El cas de la capital de la comarca és molt esclaridor: 11.974 granollerins van votar Josep Mayoral, candidat socialista, enfront dels 4.206 vots d’ERC. Sense tenir en compte Granollers, la victòria en vots a la comarca hauria estat dels republicans. Així, els bons resultats del PSC en aquests dos feus socialistes van decantar definitivament la balança dels sufragis al seu favor.

JXCAT VENÇ EN 10 POBLES
Tanmateix, la batalla entre republicans i socialistes també va deixar espai a altres formacions en alguns ajuntaments. La tercera força va ser Junts per Catalunya, que va aconseguir 29.259 sufragis, el 15,09%. Malgrat haver quedat lluny dels dos primers partits en xifres totals, JxCat va ser la llista més votada a 10 municipis. Per la seva part, l’espai dels Comuns i de Podem –es presentessin junts o per separat– va obtenir 18.244 vots, un 9,41% del conjunt de sufragis. Aquests resultats van suposar dues victòries en consistoris de la comarca: Montornès i Santa Maria de Martorelles.

Altres candidatures van aconseguir 16.361 paperetes —el 8,44% del total— i han guanyat a 7 ajuntaments. En aquesta categoria hi figuren els partits sense representació al Parlament de Catalunya i les candidatures locals que només es presenten en l’àmbit municipal.

SENSE GUANYAR ENLLOC
La resta de forces polítiques no van aconseguir la victòria en cap consistori vallesà i s’han quedat amb poques opcions de governar en la majoria d’ells, com és el cas de Ciutadans. El partit taronja es va situar amb el 6,42% dels vots, 12.449 en tota la comarca. La CUP també forma part d’aquesta darrera categoria, amb 9.212 vots totals que representen el 4,75% del conjunt.

Finalment, el Partit Popular tanca aquesta classificació al Vallès Oriental amb un total de 5.070 sufragis, un discret 2,61% dels vots dels vallesans.