Un restaurador recollint les cadires del seu negoci després de la notícia del tancament. Foto: Xavier Pi / ACN

“Només puc dir que amb aquestes mesures ens acabaran matant a tots”. Són paraules, a Línia Vallès, del propietari del restaurant Tres Roses (Parets), Orlando Garaz, fent referència a les últimes decisions del Govern, el qual ha tancat els bars i restaurants i ha imposat noves restriccions d’aforament als comerços i als actes culturals per tal de frenar els contagis de coronavirus entre la població catalana. Garaz lamenta que s’hagi deixat els restauradors tan desemparats. “Amb les comandes a domicili no cobrim ni un 30% de les nostres despeses”, assegura.

El propietari del restaurant Naltrus (Granollers), Josep Nogués, també assenyala que, de moment, la venda a domicili li està provocant més costos que beneficis. “Entre que t’has d’anunciar per promocionar aquest nou servei i que has de comprar tot el material necessari per portar-lo a terme (tuppers, forquilles i bosses), acabes sense caixa”, diu Nogués, que entén que els restaurants i locals d’oci hagin de tancar per lluitar contra la pandèmia però l’entristeix l’abandonament institucional que està patint el tercer sector.

Francisco Herrero, que regenta El Cubo del Tapeo (un concorregut bar de platets molletà que des d’aquesta setmana és a la plataforma de menjar per emportar Just Eat), explica que s’ha plantejat tancar definitivament el restaurant de cara al públic. “No podem aguantar més aquesta conya: ara obriu, ara tanqueu, ara torneu a obrir i després tanqueu. Un negoci com el nostre no pot passar-se més de quinze dies parat i tot apunta que aquesta nova restricció va per llarg”, afirma.

Per la seva banda, Maximilià Larriba, amo del restaurant de barri Pavepic (Granollers), torna a fer èmfasi en la qüestió del menjar per emportar: “Ens han venut el menjar a domicili com una solució per als nostres negocis, però la veritat és que la nostra facturació amb aquest servei disminueix molt. Ara mateix, només estem treballant gràcies als clients habituals. I no és suficient. Com tampoc ho són les ajudes de menys de 2.000 euros que ens han donat”, relata. Larriba critica que des del Govern s’hagin ofert unes ajudes per cobrir la facturació perduda que oscil·len entre els 1.000 i els 1.500 euros. “Amb això no podem cobrir ni un mes de lloguer”, ironitza.

“NECESSITEM AJUDES”
Abel Gil, responsable del Bar la Plaça, un dels establiments més cèntrics de Mollet on les famílies s’asseien a passar la tarda mentre veien els fills jugar, coincideix amb l’opinió de Larriba. “Haurem de superar la crisi perquè no ens queda més remei. El problema és que no sabem com fer-ho. Necessitem ajudes per cobrir els costos fixos perquè el que ingressem en aquests moments amb prou feines ens permet pagar el sou dels treballadors”, argumenta.

A l’angoixa dels restauradors vallesans també s’han afegit les associacions de comerciants locals. Com explica la presidenta de l’entitat de comerciants Gran Centre, Laura Sabatés, el tancament dels bars i restaurants incideix directament en la vida social i comercial de la ciutat. “Esperem que puguin apujar les persianes aviat perquè darrere d’ells caurem tots en efecte domino”, augura Sabatés.

Aquesta setmana Pimec ha donat a conèixer unes xifres esfereïdores. Des de la patronal han calculat que l’impacte d’aquests quinze dies sense activitat als bars i restaurants vallesans suposarà una pèrdua de 26,6 milions d’euros a la comarca. És per això que tant el consistori granollerí com el de Mollet han engegat accions per donar suport a l’hostaleria i que el Gremi d’Hostaleria del Vallès Oriental ha emès un comunicat en el qual manifesta la seva “oposició” al tancament, considerant que produirà “pèrdues irreparables” i la desaparició d’un 25% dels locals vallesans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram