Óscar Sierra ens rep al seu despatx. Quan entrem ens sorprèn la decoració d’una de les parets, on s’amunteguen diferents dibuixos infantils dels veïns i veïnes del poble. Ens disposem a repassar l’actual mandat i a mirar el futur per saber com encara les eleccions municipals del 26 de maig l’alcalde de la Llagosta.

Per començar, li volia demanar que s’avaluï. De l’1 al 10, quina nota posa al mandat que ara acaba?
A la ciutadania li poso un 10, però al nostre mandat serà la gent la que digui si hem aprovat aquesta avaluació de quatre anys o no. El meu equip i jo creiem que traurem bona nota.

Fa quatre anys, al Ple d’investidura, va dir que les seves prioritats eren la creació d’ocupació i la millora econòmica de la Llagosta. En aquest àmbit en concret, creu que deixa un poble millor de com se’l va trobar?
Molt millor. Estem pagant factures a menys de 30 dies i estem dins dels termes d’equilibri pressupostari, un fet que dona peu a poder demanar una sèrie de subvencions que abans no ens podien donar. Les obligacions pendents de pagament també són molt menors. Ja no tenim gent perseguint-nos per cobrar factures, un fet que em vaig trobar quan em vaig asseure aquí com a alcalde.

A l’inici del mandat va dir que l’anterior govern d’ICV-EiUA va deixar factures pendents per valor de quatre milions d’euros. Han aconseguit posar al dia els comptes, doncs?
Sí, els hem posat al dia. Quan vam arribar, em va preocupar la situació econòmica que vaig trobar perquè jo havia presentat un programa electoral on volia fer moltes coses per al poble però hi havia moltes obligacions pendents de pagament. Actualment, hem aconseguit reconduir aquesta situació fent pressupostos realistes sense inventar-nos partides a finals d’any per intentar quadrar els números.

I en termes d’ocupació, quin balanç fa?
Si mirem l’atur, hem aconseguit una disminució d’entre 400 i 500 persones. Des del dia que vaig entrar a l’alcaldia tinc enganxada a l’ordinador la dada de les persones que hi ha a l’atur en aquest municipi. Ara mateix n’hi tenim 844 i seguim treballant i lluitant a fons per reduir la xifra.

Ha governat amb un tripartit (PSC, PP i PDeCAT). De portes endins, com ha sigut la relació de govern, tenint en compte les diferències ideològiques evidents entre els tres grups?
Primer vam separar molt el que era la política d’àmbit estatal de la municipal. Quan parlem de municipi, sempre dic que governen persones, i com a persones hem estat molt a gust a les reunions que fem cada dijous de Junta de Govern. La relació ha sigut molt cordial i això, de vegades, funciona molt més que la ideologia.

Tot i això, hi ha hagut tensions en les qüestions relacionades amb el procés independentista.
És evident, però quan parlem de política municipal no hi ha cap mena de fissura.

Segurament el moment més complicat que li ha tocat viure com a alcalde va ser el conflicte entre una família ocupa i els veïns el setembre passat. Creu que es va gestionar correctament?
Des de la Generalitat, no. Però des de l’Ajuntament i la policia vam utilitzar tots els nostres recursos, i juntament amb el veïnat vam aturar tots els intents d’ocupació d’aquesta família. Vam veure que la justícia estava trigant massa a prendre una decisió i, mentrestant, la població de la Llagosta estava patint. I va haver-hi un moment en què els veïns van decidir fer una manifestació en contra de l’incivisme. En aquest sentit, he de condemnar tots els actes violents, però també penso que tant de bo no s’hagués d’arribar fins a aquest punt, perquè vaig avisar el conseller i la Generalitat però ningú va respondre fins que van veure les imatges a la televisió.

De fet, el cas va ser seguit per mitjans de comunicació de tot l’estat, els quals van difondre imatges de la batalla campal que van protagonitzar els dos bàndols. Creu que aquest conflicte ha perjudicat la imatge de la Llagosta?
La imatge d’aquest moment dura només trenta segons, però el clima de convivència i de protecció entre els veïns va ser molt més important. Crec que ens podem sentir orgullosos com a poble perquè vam fer pinya i això ha acabat sent un exemple per a altres municipis, ja que fins i tot he sentit dir a ciutadans que tenen una problemàtica similar: “Fem una Llagosta?”.

“Gairebé tothom al poble té el meu telèfon: al cap i a la fi, treballo per al veïnat”

Fa uns mesos també li va tocar afrontar una altra situació complicada, en aquest cas la de l’incendi mortal en un bloc de pisos. Com ho va viure?
Era el dia de la Cavalcada de Reis i quan estàvem preparant-ho tot, vaig veure el fum. No vaig trucar a la policia per preguntar, simplement vaig anar ràpidament al lloc de l’incendi i la veritat és que ho vaig passar molt malament. La gent estava confinada als seus habitatges i, quan els bombers van poder apagar el foc, es van adonar que hi havia una persona morta. Des de l’Ajuntament estem al costat de la seva família, de la mateixa manera que ho vam estar amb les altres famílies del bloc de pisos afectat. La majoria ja han pogut tornar a les seves cases, però alguns encara no perquè ha quedat pendent la reparació de l’ascensor.

Va crear un grup de WhatsApp per mantenir informades les famílies. Va ser útil?
Sí, va funcionar molt bé. En aquests casos, el millor és tenir comunicació directa. Realment van ser ells que em van incloure en el seu grup de WhatsApp. Cada cop que tenia informació nova de les obres, les assegurances o de la policia ho deia allà i, d’aquesta manera, ens coordinàvem molt més ràpid.

Toni Cubel, de La Llagosta en Comú, el va acusar de ser “un alcalde virtual” per “preocupar-se més de les xarxes socials que del govern del municipi”. Té raó?
Quan algú s’equivoca no seré jo que li digui, sobretot si es tracta d’un membre de l’oposició que el que pretén és fer-me fora. Es pot estar al costat de la ciutadania de diferents maneres i jo hi estic de totes. Físicament passejo molt pel carrer i dedico molt temps a escoltar les necessitats del veïnat. I evidentment, una altra eina que tenim per estar connectats amb la gent són les xarxes socials. Al cap i a la fi treballo per a aquestes persones i qualsevol eina que em permeti estar al seu costat, és benvinguda. De fet, gairebé tothom al poble té el meu telèfon. Però en cap moment ens hem oblidat de governar, ja que hem millorat molts àmbits com els carrers o l’economia. En canvi, durant quatre anys la seva formació no va fer res per a la Llagosta.

En diverses ocasions ha retret a l’oposició la seva manca de suport al govern. Què ha fallat perquè no s’hagin pogut establir ponts de col·laboració?
No ho sé. Suposo que estaven buscant sempre la manera d’erosionar el govern per intentar rascar vots. Jo no he estat quatre anys intentant rascar vots, només m’he centrat a millorar la Llagosta.

Mirant endavant, per què creu que Óscar Sierra ha de seguir sent l’alcalde de la Llagosta?
Perquè encara queden molts projectes en marxa. Hem posat la primera pedra per poder començar a canviar la Llagosta.

Quina serà la seva primera decisió si revalida l’alcaldia?
Doncs li diré que em faria molta il·lusió ser l’alcalde que obre un nou servei a Can Baqué, ja que hem estat l’equip de govern que ha plantejat la seva rehabilitació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram