Foto: Jordi Ribó

S’acaba el primer any del Programa Niu, que atén dones embarassades en risc d’exclusió social. Després d’ajudar un total de vint-i-una dones granollerines, la regidora de Serveis Socials, Maria del Mar Sánchez, atén Línia Vallès per parlar sobre els serveis que ofereix el programa i fer un balanç del seu primer any.

En quin moment us adoneu des de l’administració que Granollers necessita un programa d’aquest tipus?
El projecte va sorgir després que les treballadores dels serveis municipals tractessin el cas d’una dona embarassada que vivia en una situació molt precària. Finalment, la mare va veure com li retiraven el seu fill. També van trobar el cas d’una dona que va tenir una sèrie de problemes perquè havia patit violència de gènere. Fins aquell moment, el sistema de salut i els serveis socials no detectaven aquestes situacions a temps, per poder actuar de manera preventiva. Llavors va ser quan les treballadores socials van plantejar el projecte, per acompanyar aquestes dones durant i després del part. Ara ja el considerem un programa perquè ha donat resultats, ja té un any de vida i ha atès un total de vint-i-una dones.

En diversos mitjans heu explicat que el treball inicial és detectar quins són els casos afectats. Què s’entén per embaràs en risc d’exclusió social?
Les treballadores van establir un sistema de cribratge, van determinar un circuit de detecció i actuació i van pensar en recursos per donar-li cobertura. Juntament amb els Serveis Socials, fan un test que té una sèrie de puntuacions. Són unes preguntes que indiquen factors com la situació de les dones i si tenen cobertura o llar, entre d’altres. En funció de tot això, els surt una puntuació. Si arriben al resultat que les treballadores tenen programat, es considera que és un embaràs de risc social.

Quin és el perfil de les dones que atén el programa?
És variable. Pot ser des d’una dona que no tingui habitatge, fins a una que no tingui parella o que sigui diabètica. No hi ha un perfil concret. Per això fan el cribratge de diferents factors, perquè potser el que és de risc per a tu no ho és per a una altra persona. A més, el programa atén els menors derivats de l’embaràs fins al primer any. Nosaltres acompanyem la dona embarassada, que quan abans l’agafis millor. Després fem un seguiment del nadó durant el seu primer any de vida.

Quins són els diferents serveis que s’ofereixen des del Programa Niu?
Realment utilitzem els recursos que tenim habitualment. Proporcionem productes d’higiene i bolquers, per exemple. A més, utilitzem l’Espai Familiar de Petits i Grans, que també atén altres ciutadans i ciutadanes, i els seus fills. És cert que tenim un espai destinat només a les dones del programa, on participen la treballadora familiar i les treballadores socials.

Des de l’Espai Familiar Petits i Grans, una educadora i una pedagoga duen a terme activitats grupals cada divendres. En què consisteixen?
És una feina d’acompanyament. Primerament, les treballadores han portat les dones al metge, les han acompanyat a l’hora de fer tràmits administratius i les han ajudat amb les feines que poden ser més feixugues. La segona part del programa és la de la criança. Generar el vincle entre mare-fill i entre les altres mares. En aquest espai poden parlar entre elles i adonar-se que hi ha dones que es troben en situacions similars. D’aquesta manera, poden compartir les seves emocions i parlar de com se senten.

En què consisteixen les ajudes econòmiques que ofereix el programa?
Nosaltres no donem diners, fem servir els recursos que ja tenim. Intentem cobrir les necessitats de la persona, com si fos qualsevol altre embaràs. Utilitzem una targeta de la Creu Roja que ja fem servir per a altres casos. És una targeta-moneder que es canvia, generalment, per productes d’higiene. A més, si una dona necessita, per exemple, una alimentació especial perquè és diabètica i ha d’anar a comparar, també pot utilitzar aquesta targeta.

“Es tracta d’apoderar les futures mares per tirar endavant amb la nova vida que han creat”

L’atenció que s’ofereix va des de l’embaràs fins al primer any del nadó. Què es fa durant aquests dotze mesos?
Es continua treballant amb la dona, i en el seu seguiment de suport amb la treballadora social. També es fan atencions individuals i grupals als espais familiars en diferents sessions. Durant la primera part, es fa una xerrada que permet a les usuàries compartir les seves preocupacions o dubtes. La sessió continua amb una activitat adreçada a les mares i als nadons conjuntament. En definitiva, el programa actua com a refugi per a aquestes dones que, per una raó o altra, han de superar més obstacles que els habituals a l’hora d’afrontar un embaràs.

Quin és el balanç del primer any del Programa Niu?
Podem dir que ha estat un èxit per a l’objectiu que es volia aconseguir. La intenció és detectar més casos i continuar treballant amb els Serveis de Salut per poder detectar més dones en aquesta situació i treballar la prevenció..

Quin valor té per a la ciutat de Granollers comptar amb un programa d’aquest tipus?
Té un gran valor. Es tracta d’acollir i cuidar les persones. Una ciutat que cuida i que es cuida és una ciutat que avança, i això és el que estem fent. Entre tots, estem tirant endavant. No és només mèrit de l’Ajuntament per establir aquest programa. Les dones que hi participen, cada divendres es reuneixen i conversen. Es tracta d’apoderar les futures mares per tirar endavant amb la nova vida que han creat. Això és molt important.

Quina ha estat la resposta de les vint-i-una dones ateses al Programa Niu?
Molt bona, estan molt agraïdes. La veritat és que s’han sentit molt acompanyades. Tant per a elles com a mares, com per a nosaltres com a Ajuntament, ha estat tot un èxit.

Com creus que aquest programa pot fomentar la conscienciació de la població granollerina?
Això no és un drama. Una ciutat com Granollers, on passen moltes coses maques, també n’hi passen d’altres que no ho són tant. En definitiva, com a la resta de llocs. La ciutat ha de saber que les situacions d’aquestes dones existeixen. El que avui passa a unes, algun dia també et podria passar a tu. Per tant, és important saber que hi ha algú que vetlla per tu, que et cuida i que t’acompanya quan tens una situació que no és la més adequada. Es tracta de saber que l’administració té una porta oberta per a tu.

La creació del Programa Niu ha servit d’inspiració perquè s’estableixi un projecte semblant a altres municipis?
Nosaltres ho hem explicat perquè considerem que és bo. Fa un temps vam presentar el programa en unes jornades espanyoles que es van celebrar a Sant Joan de Déu i que buscaven projectes d’aquesta mena. El Programa Niu va agradar molt. Si hi ha alguna població que el vulgui establir, nosaltres els explicarem els passos que hem seguit per fer-ho.

Quins propòsits té el Programa Niu de cara a l’any que encetem?
El nostre objectiu és continuar acompanyant les dones que tenim en curs i, si hi ha més casos, esperem detectar-los a temps. Tot i això, seria agradable no tenir més casos d’embarassos en risc d’exclusió social, però anirem fent front al que ens trobem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram