Foto: Lola Surribas

Després de visitar la comarca en el concert de Festa Major de Sant Feliu de Codines i de guanyar el premi Cerverí a la millor lletra per la cançó Sempre és estiu, Lildami atén Línia Vallès per parlar de l’exitosa rebuda del seu nou disc Flors mentre visqui i del canvi que ha suposat a la seva vida.

El teu marxandatge sempre té present l’expressió “imparabla”. A què es deu aquest sobrenom?
Jo m’ho prenc com una filosofia de vida, com una forma d’afrontar els problemes que tenim. Per a mi és com dir: “Si et diuen que no pots fer alguna cosa, fes-ho amb el doble de ganes i creu en tu mateix”. Al final, creure en un mateix i en els teus projectes és l’únic que serveix.

El passat mes d’abril vas debutar amb el teu disc Flors mentre visqui, que ha tingut una acollida de més de dos milions de visualitzacions a Youtube. Com has experimentat aquest canvi a la teva vida?
Per sort no ha vingut res de nou, perquè jo ja havia fet cançons que havien funcionat molt bé. Sí que és cert que el disc ha sigut un punt d’inflexió, perquè ens hem obert a públics que no ens havien escoltat abans. Crec que comença a sortir el projecte en què he confiat sempre i estic molt content per la rebuda.

Sou un grup format per tres artistes. Com us organitzeu?
És complicat perquè els tres estem sempre ocupats. El Chen treballa molt i la Mariona té mil projectes artístics. De vegades ens costa combinar els horaris, però ho estem fent com podem i, de moment, va tot genial.

Quin paper teniu cadascú a l’equip?
El Chen és el cervell musical, i la Mariona i jo som els vocalistes. Jo potser tinc més el paper de lletrista, però és una organització totalment horitzontal on tothom fa la seva aportació.

A quin públic va dirigida la teva música?
No crec que vagi dirigida a cap públic en especial, però els seguidors són majoritàriament adolescents. Tot i així, als concerts és guai veure gent més gran que jo cantant les meves cançons. Sense voler-ho ni buscar-ho, hem tocat una tecla que ha donat més transversalitat al nostre projecte.

Quines són les teves inspiracions a l’hora de compondre?
Escolto molt rap americà del sud dels Estats Units i les mogudes de Chicago i d’Atlanta. De Catalunya m’influencien les lletres d’Oques Grasses, perquè fan reflexionar.

“Els rapers que intenten dir-te com has de pensar em fan una mica de pal”

Què vols transmetre amb les lletres del teu últim disc?
Intentem que cada tema parli d’una cosa diferent amb què la gent se senti identificada. Parlem de les petites coses, del que ens fa feliços, del que un porta a dins, reflexionem sobre la vida i la mort… A mi els rapers que intenten dir-te com has de pensar em fan una mica de pal. Crec que quan estàs cantant has de ser conscient que tens una gran responsabilitat. A mi m’agrada animar la penya perquè estudi i vagi a totes, fent el que els omple de debò.

L’escena catalana està coneixent nous grups de rap en català. Sents que has col·laborat a fer que això sigui possible?
Sí, però no només jo. Podria dir que em sento responsable perquè hem sigut els primers cantants de rap en català d’aquesta nova fornada. Crec que és molt guai, però també ens afegeix la responsabilitat de fer les coses bé per obrir camí a les noves generacions.

Tu vas començar a compondre en castellà. Què et va fer canviar al català?
Vaig conèixer el grup P.A.W.N. Gang i em va fer pensar que podia fer rap en català que sonés al mateix nivell que el rap en americà. Vaig arribar a la conclusió que no havia de canviar l’idioma perquè la meva veu interior és en català.

Com creus que afecta la situació política que estem vivint a Catalunya a la música en català?
Intentem que la nostra música sigui apolítica, però defensem la música en català. Molta gent de fora sent música en català i ho relaciona directament amb l’independentisme, però també crec que a Catalunya se’ns cuida tenint en compte la situació política que vivim.

Com tens pensat continuar el teu recorregut musical?
Ara estem fent música nova però amb molta calma. Estem oberts a fer coses noves respecte al que havíem fet, intentant treballar la música cuidant-la molt.