Junyent (dreta) amb el seu premi. Foto: Pa Artesà del Vallès

El xuixo és un pastís típicament gironí, però la fleca Pa Artesà del Vallès de Santa Perpètua ha dominat a la perfecció l’art de preparar aquests dolços fins al punt que ha guanyat el premi de millor xuixo del món en la segona edició del Concurs Mundial de Xuixos, celebrat a Girona.

El “sabor harmònic” del pastís va ser el que va convèncer el jurat (format per professionals del Gremi de Pastissers, periodistes, professors de pastisseria i flequers, entre altres professionals), a banda de la seva elaboració, completament artesana, sense injectar-hi la crema. L’organitzador del certamen, el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, va explicar a l’Agència Catalana de Notícies que “fer un xuixo és un risc enorme, ja que ha de ser una harmonia simfònica”.

La proposta presentada per Pa Artesà del Vallès, la fleca de Jaume Junyent, va ser la millor de les 35 que hi havia en aquesta segona edició del concurs. A banda de presumir d’aquest honor, la fleca guanya un premi econòmic de 1.500 euros.

A la capital del Gironès, Junyent va rebre el reconeixement de la resta dels professionals del sector i, va poder parlar amb Joan Roca, una de les ànimes mater del Celler de Can Roca.